Apple smanjuje proizvodnju iPhonea 13 zbog nestašice čipova

Američka kompanija Apple neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi iPhone 13 prije božićnih i novogodišnjih praznika zbog svjetske nestašice čipova, navodi se u članku agencije Bloomberg.

Elektronski gigant predvidio je prozvodnju od 90 miliona iPhonea do kraja godine ali će morati da se zadovolji sa 80 miliona, pošto njegovi snabdjevači Broadcom i Texas Instruments ne mogu da odgovore tražnji, navela je agencija Bloomberg u jučer objavljenom članku.

Apple je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela od verzije iPhone 13 mini, po početnoj cijeni od 700 dolara do iPhone 13 pro max po početnoj cijeni od 1.100 dolara.

“Tražnja je velika u svijetu, posebno u Kini i u SAD”, rekao je jedan analitičar i dodao da će Appleu nedostajati najmanje pet miliona iPhonea 13 za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula pri objavljivanju kvartalnih rezultata šef Applea Tim Cook rekao je da očekuje veća ograničenja u sanbdijevanju za taj kvartal nego za prethodna tri mjeseca.

On je podsjetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo svojstvena Appleu, precizirajući da dio problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

(TIP/Beta/Foto: Carlos García Rawlins/Reuters)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [url=https://arusak-attestats.ru/]http://arusak-attestats.ru[/url] - Можно ли купить аттестат – путь для вашему перспективам. На нашем сервисе вы сможете без труда и быстро…