Apple smanjuje proizvodnju iPhonea 13 zbog nestašice čipova

Američka kompanija Apple neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi iPhone 13 prije božićnih i novogodišnjih praznika zbog svjetske nestašice čipova, navodi se u članku agencije Bloomberg.

Elektronski gigant predvidio je prozvodnju od 90 miliona iPhonea do kraja godine ali će morati da se zadovolji sa 80 miliona, pošto njegovi snabdjevači Broadcom i Texas Instruments ne mogu da odgovore tražnji, navela je agencija Bloomberg u jučer objavljenom članku.

Apple je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela od verzije iPhone 13 mini, po početnoj cijeni od 700 dolara do iPhone 13 pro max po početnoj cijeni od 1.100 dolara.

“Tražnja je velika u svijetu, posebno u Kini i u SAD”, rekao je jedan analitičar i dodao da će Appleu nedostajati najmanje pet miliona iPhonea 13 za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula pri objavljivanju kvartalnih rezultata šef Applea Tim Cook rekao je da očekuje veća ograničenja u sanbdijevanju za taj kvartal nego za prethodna tri mjeseca.

On je podsjetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo svojstvena Appleu, precizirajući da dio problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

(TIP/Beta/Foto: Carlos García Rawlins/Reuters)