UKC Tuzla nabavio najsavremeniju opremu za digestivnu endoskopiju

Klinika za interne bolesti UKC Tuzla, u okviru zanavljanja medicinske opreme, nabavila je novu opremu za donju i gornju probavnu endoskopiju, te ERCP aparat. Nabavkom pomenute medicinske opreme endoskopska jedinica Odjeljenja za gastroenterologiju značajno se unapređuje, te se otvara mogućnost za izvođenje još 20 novih procedura iz oblasti digestivne endoskopije.

Pored nabavke medicinske opreme organizovano je edukativno usavršavanje zdravstvenog kadra od strane stručnih eksperata iz Slovenije i Hrvatske.

Prema riječima načelnika Klinike za interne bolesti, prof. dr. Nermina Salkića, nabavkom endoskopske opreme u vidu dva endoskopska stuba i tri endoskopa, od kojih po jedan za gornju i donju endoskopiju i jedan za ERCP, te endo-hirurške jedinice sa argon plazma koagulaciju unaprijedit će se sve zdravstvene usluge iz oblasti digestivne endoskopije, ali i omogućiti brže kvalitetnije i po pacijenta sigurnije zbrinjavanje u sprovođenju ovih procedura.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prim. doc. dr. Alen Kamerić u svom obraćanju je istakao da je nabavkom opreme za endoskopsku jedinicu zaokružena jedna cjelina u obnavljanju opreme na Klinici za interne bolesti i pacijenti sa područja TK neće morati ići u druge ustanove nego će im sve potrebne medicinske usluge biti pružene u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Direktor Kamerić je kazao da je u toku i nabavka potrebne medicinske opreme i za druge klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

(TIP)