Da li je BiH sposobna riješiti krizu bez uplitanja stranaca?

Da li politički lideri tri nacionalne stranke u Bosni i Hercegovini mogu sami sjesti za pregovarački stol kako bi pronašli rješenje za krizu ili će to učiniti uz mentorstvo međunarodne zajednice? Za sada je to nagradno pitanje, kažu poznavaci političkih prilika u našoj zemlji. Razgovor, kompromis i konsenzus su daleki, a ultimatumi i uvjetovanja realnost bh. politike.

Da u BiH vladaju politike ucjena, a ne kompromisa, odavno svima je jasno. Sada je najveći problem okupiti lidere SDA, HDZ-a i SNSD-a za isti sto. A problemi oko kojih se ne mogu složiti godinama gotovo isti. Poznato je, na državnom nivou zbog izmjena Krivičnog zakona BiH na sceni blokade i neusvajanje budzeta. Niži, federalni nivo odavno more Izmjene izbornog zakona, pa zato formiranje nove federalne vlade nije moguće. I to su samo najzvučniji primjeri za ucjene i blokade. Tapkamo u mjestu, a i nove najave za rješenje krize nisu optimistične.

“Sjedati nećemo izuzev ako gospodin Dodik odustane od blokade koju je napravio u ovom času u državi. Dakle ako se uklone blokade usvoji budžet tada ćemo sjesti u u troje”, ističe predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Dodaje Izetbegović i to da su nam neophodni prijatelji iz međunarodne zajednice za rješenje krize, jer navodi trenutni problem je između OHR-a i strane koju predvodi Dodik. Zato je, kaže, OHR zadužen za rješavanje ovakvih stvari. Problem je što s tim Dodik nije saglasan i kategoričan je: spreman je sjesti za pregovarački sto, ali bez međunarodnih predstavnika.

“Istina je da je u okviru ambasadora Evropske komisije zatraženo da Izetbegović posreduje i organizuje sastanak mene, Izetbegovića i Čovića. Ja nisam zakazivao nikakav sastanak. Ja ne znam šta je Izetbegoviću, mada ne bježim od toga da razgovaramo, ali ne u atmosferi, ne u kapacitetu stranaca koji su ovde sve svoje pokazali prema Srbima”, kaže Milorad Dodik.

Za to vrijeme, treći partner ne krije da je za rješenje potrebna pomoć međunarodne zajednice, te se odvojeno sastaje s liderima SDA i SNSD-a. U srijedu je u Sarajevu, jer je zamolio kaže Izetbegovića da pokrene inicijative kao predsjedavajući Doma naroda, jer navodi, bila bi šteta da nije održana niti jedna sjednica tokom predsjedavanja Izetbegovića.

“Tako da taj dio traje nema velikog iskoraka u dogovoru, a stavovi su otprilike tako kad su te dvije strane upitanju postavljane neko bi želio isključivo sa međunarodnm predstavnicima, drugi da isključivo mi sjedimo, vidjet ćemo kako će sve to skupa završiti za sada se držimo bilateralnog dijela”, navodi Dragan Čović.

I da li će uspjeti zaista sjeti samostalno za isti sto i pronaći rješenje? Ranija iskustva pokazuju da se važne odluke ne mogu donijeti bez pritiska i pomoći međunarodnih faktora. Potrebna nam je politika kompromisa,ali problem je što umjesto kompromisa svjedočimo ultimatumima, kažu poznavaoci političkih prilika u BIH

A kako niko za sada ne osustaje od svojih prioriteta, sigurno ćemo sačekati da ponovo ugledamo slike zajedničkih sastanaka na pregovorima, jer svjedočimo brojnim otvorenim pitanjima i zatvorenim zajedničkim pregovorima.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)