BiH prva u Evropi po smrtnosti od korone

Težinu pandemije koju trpi Bosna i Hercegovina najbolje oslikavaju relevantni statistički podaci i usporedbe s drugim državama. Naša je zemlja po stranici worldometers izbila na prvo mjesto po smrtnosti na milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina bilježi tako 3.134 smrtna slučaja na milion stanovnika, više od Mađarske na drugom mjestu koja ima 3.128.

Na globalnoj svjetskoj listi ispred nas je samo Peru s zastrašujućih 5.934 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Po ovoj stranici Bosna i Hercegovina dosad je registrovala 225.857 slušajeva zaraze koronavirusom, a 10.203 osobe su preminule.

Oporavilo se 192.218 pacijenata, a ukupno je 1.188.929 urađenih testiranja. Trenutno je aktivno 23.436 slučajeva.

Zdravstvene vlasti u našoj zemlji apeliraju na građane da se pridržavaju mjera i uputa zbog straha od četvrtog vala, a stalni su pozivi građanima za vakcinisanje.

Tragični statistički brojevi sigurno su povezani s kasnim početkom masovnog vakcinisanja te slabijim odazivom. Posljednjih dana pažnju je izazvala vijest da se samo 1,5 posto studentske populacije vakcinisalo, piše Klix.ba.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.