U Tuzli predstavljeni projekti Fonda za zapošljavanje invalida

14.09.2021 18:33
 

U Tuzli je prezentiran projekt Pravo na rad i zapošljavanje invalidnih osoba, koji uključuje javne pozive koje je raspisao Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Do sada je putem Fonda, kroz različite programe, uposleno oko 5.300 osoba s invaliditetom.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH raspisao je javne pozive za: zapošljavanje osoba s invaliditetom, razvoj privrednih društava za njihovo zapošljavanje te profesionalnu rehabilitaciju. Ukupni budžet je oko pet i po miliona maraka. Osim u Tuzli, promocija je planirana u još dvadesetak lokalnih zajednica.

“Želimo puno više aplikacija s područja vašeg kantona. Mislimo da poslodavce treba dodatno podstaći, zainteresovati, da zapošljavaju osobe s invaliditetom jer su se oni pokazali kao izuzetno dobri radnici. S druge strane, smatram da osobe s invaliditetom nemaju dovoljno informacija”, kaže Sabina Zupčević, predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zakonskom regulativom na nivou Federacije je uređeno da poslodavci imaju obavezu na svakih 16 radnika zaposliti jednu osobu s invaliditetom. Ako to nisu u mogućnosti, dužni su u Fond uplaćivati određenu novčanu naknadu, koja će biti iskorištena za njihovo zapošljavanje putem Fonda. No, benefite Fonda, ipak, ne mogu koristiti svi invalidi, jer aplicirati mogu samo oni s minimalno 60% invaliditeta.

“U Tuzlanskom kantonu otprilike 90% je to zaokruženo. Vrlo je mali broj tih RVI koji na neki način mogu da apliciraju. Ali, mi pokušavamo da nađemo način da se to spusti ispod 60%, onda bismo veći broj RVI, odnosno i zdravijih i sposobnijih RVI, mogli uposliti”, ističe Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a.

Za izmjene lobiraju i putem resornog kantonalnog ministarstva, koje na redovnom godišnjem nivou izdvaja sredstva za zapošljavanje.

“Imamo programe zapošljavanja i samozapošljavanja u iznosu od 1,3 miliona maraka, gdje poslodavci mogu aplicirati najviše za tri uposlenika na ova sredstva. Međutim, i pored ovog programa zapošljavanja imamo i program samozapošljavanja gdje sva boračka populacija može aplicirati na samozapošljavanje, gdje bi registrovali svoju ličnu djelatnost”, navodi Fedahija Ahmetović, kantonalni ministar za boračka pitanja (PDA).

Bez obzira na milionska izdvajanja za finsnsiranje ili sufinansiranje različitih programa i dalje je ova populacija na margini tržišta rada. Razlog je prvenstveno u tome što poslodavci ne poštuju zakonske odredbe koje štite pravo na rad osoba s invaliditetom, složili su se učesnici okruglog stola.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.