CIK: Razmatra se uvođenje skenera bez izmjena Izbornog zakona u BiH

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) izjavio je da su različite vrsta skenera jedna od opcija koju CIK razmatra za opće izbore naredne godine.

Bakalar smatra da bi bez izmjena Izbornog zakona bilo moguće uvesti skenere za otiske prstiju i neka druga tehnička rješenja za transfer izbornih rezultata u centralni server CIK-a.

Uslov je, kako navodi, da Vijeće ministara i Parlament odobre 10 miliona KM u naredni budžet CIK-a kako bi se ova tehnička rješenja mogla implementirati.

Bakalar je za “Nezavisne novine” rekao da bi skeneri za otiske prstiju, odnosno tehnička rješenja biometrijskog očitavanja otiska birača u saradnji sa Agencijom za identifikacione dokumente BiH spriječili manipulacije.

Što se tiče skenera za očitavanje glasačkih listića, Bakalar je pojasnio da postoje različiti skeneri i različite metode njihovog korištenja.

On je napomenuo da u saradnji sa EU postoje planovi da se zakonodavcima BiH organizuju demonstracije izbora sa različitim rješenjima o kojima bi onda trebalo da se opredijeli BiH.

(TIP/Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]https://mdou41orel.ru/[/url]? Топовые беспроводные наушники в Москве и РФ. Реплика оригинальных AirPods с шумоподавлением всего за 2490 рублей. Самые…

  2. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…