Regionalni ured WHO-a objavio strategiju za zdravlje i razvoj

Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu objavio je konačni izvještaj Panevropske komisije za zdravlje i održivi razvoj u kojem je predstavljeno sedam preporuka za 53 države članice u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U izvještaju pod nazivom “COVID-19 pandemija: Šta smo naučili – Nova strategija za zdravlje i razvoj“, autori navode kako se ne mogu prihvatiti posljedice “naših propusta tokom pandemije koronavirusa, bez pokušaja identifikacije i rješavanja uzroka”.

Hans Henri Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, izjavio je na današnjoj virtualnoj konferenciji da je čovječanstvo platilo visoku cijenu pandemije koronavirusa, ali je upozorio da će cijena biti još viša ukoliko ne naučimo iz svojih grešaka.

“Ovaj izvještaj je prilika da naučimo iz prošlosti, prilika da je ne ponovimo. Zemljama članicama WHO-a u Evropi, međunarodnim organizacijama i civilnom društvu, poručiću da pokažu političku hrabrost i da zdravstvo stave na vrh međunarodne agende”, kazao je Kluge.

Mario Monti, predsjednik Panevropske komisije za zdravlje i održivi razvoj, izjavio je kako buduće generacije zaslužuju bolji, održiviji svijet, gdje napredak ne ide na štetu zdravlja pojedinaca i planete.

Monti je u nastavku izlaganja predstavio preporuke komisije državama članicama, a jedna od glavnih je da se usvoji politika “One Health”, koja prepoznaje međusobnu povezanost zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Pozvao je evropske države da riješe duboko ukorijenjene zdravstvene, socijalne, ekonomske i rodne nejednakosti pogoršane pandemijom.

Treća preporuka je da države članice podrže inovacije za bolje sprovođenje politike “One Health” u cilju bolje saradnje između javnog i državnog sektora.

“Pandemija je jasno pokazala manjkavost postojećeg modela, gdje najveći rizik snosi javni sektor, dok većina prihoda ide privatnim kompanijama”, naveli su iz komisije.

Komisija poziva države članice WHO-a u Evropi da investiraju u inovacije, prikupljanje i razmjenu podataka te u jake nacionalne zdravstvene sisteme.

Sljedeća preporuka je da se stvori pogodno okruženje za promociju i ulaganje u zdravstvo, kao i da se poboljša upravljanje zdravstvom na globalnom nivou.

“Komisija poziva na osnivanje Globalnog zdravstvenog odbora pod pokroviteljstvom G20, te na razvoj Ugovora o globalnoj pandemiji i Globalne politike o vakcinama protiv pandemije”, navodi se u izvještaju.

Na kraju, komisija poziva na osnivanje Panevropske mreže za kontrolu bolesti i Panevropskog vijeća za prijetnje zdravlju, uz ulaganje u platforme za razmjenu podataka u cijelom regionu.

“Potrebno je uložiti ogroman posao kako bi se teške lekcije naučene u regionu u posljednjih 20 mjeseci pretočile u djelo. Dogovorena opredjeljenja vlada da se promijene od suštinskog su značaja za to da ovaj region i svijet postanu zaista otporni i riješe nejednakosti i neuspjehe”, navodi se u izvještaju.

(TIP/Izvor: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый человек может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь. На…

  2. В настоящей эпохе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…