Foto: U Banovićima uručeni ključevi korisnicima kolektivnih centara; Nova cesta povezala Banoviće i Lukavac, izgrađena dionica puta Seona – Orahovica

U službenoj posjeti općini Banovići boravi federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić gdje je uručio ključeve obnovljenih stambenih jedinica korisnicima kolektivnih centara. S načelnikom Općine Begom Gutićem otvorio je novoizgrađeni putni pravac koji povezuje naselja Aljkovići, Seona i Orahovica. Time su putnom komunikacijom povezane općine Lukavac i Banovići. Projekat je finansiran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i općina Banovići i Lukavac, saopšteno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Općine Banovići i Lukavac početkom godine zajednički su inicirale izgradnju ceste na putu Seona – Orahovica, i već danas, kroz nekoliko mjeseci, dionica od 2,6 kilometara svečano je puštena u promet. Izgradnja ove dionice je koštala 300 hiljada KM, a finansirale su je općine Banovići i Lukavac, te Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sa po 100 hiljada KM.

”Raduje me da to danas izgleda ovako kako izgleda, da je to kvalitetni putni pravac, koji još uvijek nije završen, jedan dio projekta je ostao nezavršen, koji ćemo nastaviti iduće godine. Krajem godine je naš novi javni poziv, već smo dogovorili da su oni voljni da nastave da im to bude prioritet i onda ćemo mi to sufinansirati”, kazao je za RTV Slon federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Izgradnjom ovog puta skraćuje se putovanje iz mjesnih zajednica Seona, Aljkovići, Pribitkovići u općini Banovići ka Lukavcu i dalje prema Tuzli za oko 20-tak kilometara.”U razgovoru prije nekoliko mjeseci kada smo dogovarali početak izgradnje ovog puta sa mještanima, kažu da je to bio san njihovih djedova i konačno se taj san ostvario zahvaljujući prije svega ministru Ramiću koji je pomogao ideju koju smo osmislili kolega Delić i ja kada smo u martu bili na terenu”, navodi za RTV Slon  načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

Pored svečanog otvaranja novih dionica puta, u Banovićima su  uručeni i ključevi za dodjelu stanova za 30-tak osoba. Radi se o projektu Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja nazvan CEB 2, a čiji je implemetator za teritoriju Federacije BiH Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Realizacijom projekta CEB II – “Zatvaranje kolektivnih centara putem javnih stambenih rješenja” završena je rekonstrukcija 30 stambenih jedinica, dok se priprema izgradnja još dvije zgrade po 15 stanova.

Za potrebe Islamske zajednice uručena je građevinska dozvola i dogovorena dinamika izgradnje prve faze radova na Islamskom centru čiju izgradnju finansiraju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Banovići.

(TIP/Izvor: Anadolija)