Potpisan ugovor sa izvođačima radova: Počinje sanacija SKPC Mejdan

U Sporstko kulturno privrednom centru Mejdan u ponedjeljak je upriličeno je potpisivanje ugovora između predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH – UNDP BiH i izvođača radova na rekonstrukciji i sanaciji Mejdana. Radi se o sanaciji šteta koje su nastale tokom poplava prošle godine, a koje su u velikoj mjeri devastirale ovaj sportski objekat, zbog čega velika sala već duže vrijeme nije u funkciji.

Prema potpisanom ugovoru, JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla izvršit će uređenje sistema odvodnje oborinskih voda oko kompleksa Mejdana.  U susret ovom projektu, već su završeni radovi na izgradnji odvodnje oborinskih voda sa južne saobraćajnice, koja je do sada pričinjavala veliki problem u tom području nakon svake velike kiše. Radove, koji  između ostalog, podrazumjevaju hidroizolaciju, radove na elektroinstalacijama, ugradnju parketa i dr. u velikoj dvorani Mejdana izvodit će firma Tuzex iz Tuzle.

Ukupna vrijednost radova u okviru prve faze iznosi oko 560 hiljada KM, za šta su sredstva obezbijedili Grad Tuzla, SKPC Mejdan i UNDP. Potpisivanju ugovora je prisustvovao i gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, koji je napomenuo da se dugo radilo na izradi projekta, ne samo zbog kompleksnosti samog objekta, nego i činjenice da su projektom obuhvaćene dvije faze: prva, za koju su danas potpisani ugovori i druga faza, u okviru koje će se realizovati aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti objekta Mejdana.

Siniša Ubiparipović, projekt menadžer UNDP-a, objasnio je da je bilo potrebno 6-7 mjeseci za projektovanje jer se radi o veoma zahtjevnom projektu, koji obuhvata i vanjske i unutrašnje radove, te radove u obje faze sanacije objekta.

Direktor JKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Tuzla, Aid Berbić, napomenuo je da će se izvođenjem radova na uređenju sistema odvodnje oborinskih voda, dugoročno riješiti i sistem odvodnje ne samo za objekat Mejdana, nego i cijelog područja oko ovog objekta: „Radićemo pumpe, velike šahtove u kojima će se nalaziti pumpe, koji će biti u stanju da svu vodu prime i prebace u za to predviđene recipiente“, naveo je Berbić, te dodao da očekuju da će se radovi na odvodnji završiti u narednih mjesec dana, kako bi se radovi na uređenju dvorane mogli nesmetano izvoditi.

Direktor JP SKPC Mejdan, Jasenko Elezović nije krio zadovoljstvo početkom radova na sanaciji, te najavio da bi dvorana mogla biti u punom kapacitetu u roku od 120 dana, ukoliko pandemija i drugi uvjeti ne budu imali negativan uticaj. „Bitno je da se kvalitetno uradi, a nadam se da će biti završeno u predviđenom roku. To bi puno značilo nama i sportistima , za realizaciju trenažnog procesa i za sportske i druge manifestacije“, smatra Elezović.

(TIP/Video: RTV7)