Također, na sjednici su zadužni timovi koji će do održavanja Kongresa pripremiti program Stranke, kao i političku deklaraciju koja će biti donesena na Kongresu Demokratske fronte, 9. oktobra.

Činjenica je da drugi kongres Demokratske fronte dolazi u prelomnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, da nedavni događaji u našem neposrednom susjedstvu kao i neke izjave novog visokog predstavnika upućuju na to da je, više nego ikada do sada, u pitanje dovedena cjelovitost Bosne i Hercegovine i da jačaju snage koje se zalažu za disoluciju i podjelu zemlje.

Ostanemo li gluhi i slijepi na ove narastajuće tendencije, ističu iz ove stranke, budemo li i dalje zabavljeni svojim podjelama na “naše” i “vaše”, na vratima smo definitvne podjele Bosne i Hercegovine.

– Krajnje je vrijeme da se “prebrojimo” na one kojima je borba za državotvornost i cjelovitost jedine nam domovine glavni cilj i one druge koji svojim izjavama i postupcima “prodaju” zemlju i vode je u propast. Simptomatično je također da niko, pa ni visoki predstavnik, ne poduzima ništa kako bi zaustavio člana Predsjedništva BiH koji svakodnevno poziva na raspad ove zemlje a njega, visokog predstavnika, poredi s Hitlerom i nacizmom – naglašavaju iz DF-a u svom saopćenju.

Zbog svega toga, pozivaju članove Demokratske fronte, simpatizere, građane BiH, intelektualce i sve dobromisleće ljude da se odupru ovim nasrtajima na integritet Bosne i Hercegovine uz tvrdnju da je krajnji je čas, te ako se sada ne reagira, poslije će biti kasno.

(TIP/Fena)