Petev: Da je bila kvalifikacijska utakmica, ovi bi igrači bili puno bolji

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev, nakon trijumfa u prijateljskom meču protiv Kuvajta 1:0 (0:0), istakao je kako je očekivao bolju igru svog tima.

Podsjetio je kako su priliku dobili igrači koji manje igraju, koji se nisu posebno iskazali, ali s obzirom da su prošla samo tri dana od gostovanja i remija kod Francuske (1:1), najvažnije je, kazao je na press-konferenciji nakon utakmice, da su pobijedili nakon skoro dvije godine bez pobjede. Zadnji su trijumf bh. nogometaši upisali 18. novembra 2019. godine u gostima kod Lihtenštajna (3:0).

– Da su kvalifikacije, i ovi bi igrači izgledali „pet puta bolje“. Imaju puno više kvaliteta nego što su pokazali – smatra Petev.

Dodao je kako nema brigu da li iz kadra koji je igrao protiv Kuvajta može neke igrače koristiti u kvalifikacijskim mečevima za Svjetsko prvenstvo u Kataru jer, podvukao je, zna da kada se nije „100 posto u utakmici i kada fali koncentracije“, da se uvijek odigra slabije.

U komentaru na rezultate utakmica u okviru kvalifikacijske grupe D, u kojima je Finska savladala Kazahstan (1:0), a Ukrajina remizirala sa svjetskim prvacima Francuzima (1:1), smatra da za njega to nije neočekivano.

– Grupa je jako nezgodna i nema autsajdera. Svako se bori za svoj cilj. Francuska je, možda, iznenađenje, ali Finska nije. Francuska je, ja sam realan, i dalje apsolutni favorit, a sve ostale ekipe u grupi borit će se za baraž – ističe Petev.

Nada se da će u utorak, 7. septembra, protiv Kazahstana na zeničkom Bilinom polju biti i više gledalaca nego protiv Kuvajta, protiv kojeg se skupilo oko 800 gledalaca.

– Volio bih i siguran sam da će ih biti više. To će biti i naša velika podrška. Siguran sam da će biti navijača koliko je dozvoljen kapacitet stadiona (oko 6.000). Očekujem da sa dobrom energijom uđemo u utakmicu i siguran sam da ćemo dati „150 posto“ svojih mogućnosti – najavljuje Petev.

Smatra kako će povrijeđeni Sead Kolašinac i Mateo Sušić te oporavljeni Rade Krunić biti spremni za meč sa Kazahstanom, protiv kojeg će sigurno igrati kapiten Edin Džeko i Miralem Pjanić, koji protiv Kuvajta nisu bili u sastavu.

(TIP/Fena/Foto: Vehid Begunić)