Banke u BiH pooštravaju uvjete za dobivanje stambenih kredita?

Banke će tokom ove godine pooštriti standarde za dobivanje stambenih kredita, dok se očekuje ublažavanje standarda za potrošačke i nenamjenske kredite, stoji u anketi o kreditnoj aktivnosti banaka u BiH koju je objavila Centralna banka BiH, piše Večernji list BiH.

Uz konstataciju kako je pandemija koronavirusa smanjila kreditnu aktivnost stanovništva u BiH nakon dugog niza godina, pogotovo kod potrošačkih kredita, u spomenutoj anketi piše kako su u posljednja tri mjeseca prošle godine svi faktori koji utječu na potražnju stanovništva imali negativan doprinos potražnji za kreditima. Tako su se smanjile i potrebe za financiranjem po pitanju nabave trajnih potrošačkih dobara i kupnje nekretnina.

– Slično tome, upotreba alternativnih izvora financiranja također je doprinijela smanjenju potražnje u četvrtom tromjesečju prošle godine. Banke su smatrale da stanovništvo sve više koristi interno financiranje, kredite od drugih banaka i druge izvore, pa je stoga potražnja za kreditima pala u četvrtom tromjesečju. Potražnja za ukupnim kreditima i potražnja za potrošačkim te nenamjenskim kreditima smanjila se sličnom stopom.

U trećem i četvrtom tromjesečju neto pad potražnje za kreditima bio je sličan za ukupne kredite i stambene kredite, dok je pad potražnje za potrošačkim i nenamjenskim kreditima bio nešto veći u četvrtom tromjesečju. Očekivanja banaka iz prethodnog kruga bila su da će doći do povećane potražnje za potrošačkim kreditima i pada potražnje za stambenim kreditima – stoji u izvješću Centralne banke BiH.

Isti izvor navodi kako se ukupna potražnja preduzeća za kreditima ili kreditnim linijama smanjila u četvrtom tromjesečju prošle godine. Prema izvješću banaka, zabilježen je pad neto postotka ukupne potražnje za kreditima na -13 posto, što je u skladu s prijavljenim smanjenjem potražnje iz prethodnog tromjesečja (neto postotak -25 posto). Tako smanjena potražnja za kreditima vjerojatno je povezana s ekonomskim poteškoćama u kojima su se našla mnoga poduzeća tokom prošle godine. Krediti preduzeća su uglavnom traženi za restrukturiranje duga. To je, kako piše, “pridonijelo većoj potražnji i to je bio glavni faktor za povećanu potražnju za kreditima preduzeća. Suprotno tome, potrebe za kapitalnim investicijama i za spajanja te preuzimanja poduzeća prigušile su potražnju za kreditima”.

Prema tvrdnjama guvernera Centralne banke BiH Senada Softića, bankarski sistem u prošloj godini, unatoč problemima, kako kaže, “zadržao je vrlo dobre pokazatelje kapitaliziranosti, likvidnosti i kvalitete aktive”.

Međutim, kako kaže, tek po isteku privremenih mjera, koncem prošle godine, banke će biti suočene s ekonomskim posljedicama pandemije, a kolika je zapravo bila jačina šoka, moći će se procijeniti tek u idućim godinama. Najveći pritisak bio je, očekivano, sredinom ove godine, kada je značajan dio kreditnoga portfelja, koji je pod nekom vrstom privremenih mjera, bio pod pojačanim pritiskom prelaska u kategoriju nekvalitetnih kredita. Slični trendovi bit će nastavljeni najvjerojatnije u ovoj godini, što će, uz očekivani rast nekvalitetnih kredita, vršiti dodatni pritisak na financijski rezultat banaka.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.