Čerkez: Federacija insistira da BiH napravi covid putovnice

Federacija Bosne i Hercegovine insistira da BiH napravi covid putovnice ili dokumentaciju i pozvali smo sve kantonalne vlade da počnu izdavati tu dokumentaciju s kojom se može putovati u inostranstvo, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

To je kazao nakon nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa i imunizacijom stanovništva FBiH.

Međutim, Čerkez je naglasio da za tu inicijativu nemaju saglasnost iz Republike Srpske.

Podsjetio je da su prije nekoliko dana donijeli mjeru da se punktovi za vakcinaciju organiziraju na nivou općina, da radno vrijeme bude produženo do 20 sati te naglasio da su započeli proces imunizacije u privrednim subjektima.

– Potrebno je da se i javni emiteri pridruže kampanji imunizacije. Ovo je društveni problem i moramo biti dio Evrope – naglasio je.

Čerkez je poručio da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu i da je sada krajnje vrijeme da se svi građani vakcinišu.

– Ovo nisu restriktivne mjere, već vraćanje u normalan život. Virus je vrlo zarazan i imat ćemo veliki broj ljudi u bolnicama, zbog čega je potrebno da se svi vakcinišu – zaključio je Čerkez.

Na sastanak su bili pozvano zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

(TIP/Fena)