Sapna: Mladi rade na razvoju kulturnog života u malim sredinama

U sjeveroistočnoj Bosni mladi rade i grade bez predrasuda, pokazujući starijim generacijama kako zajedno možemo graditi budućnost u kojoj ima mjesta za sve.

Kroz projekte izgradnje ostvarena je saradnja između Udruženja građana Korijeni iz Ugljevika, Udruženja mladih općine Sapna Korak i Udruženja mladih općine Teočak. Njihov cilj je bio realizirati ideje od kojih će imati koristi građani ove tri općine.

– U okviru projekte uređenja i opremania prostora za mlade pored voda, jezera i rijeka Majevice čiji je nosilac UG “Korijeni” iz Ugljevika uredili smo i opremili ukupno četiri izletišta i to pored jezera Mezgraja u Ugljeviku i jezera Sniježnica u Teočaku i Sapni te na obali rijeke Janje u Ugljeviku. Ovim projektom su realizirane radionice za mlade na temu zančaja očuvanja biodiverziteta voda na Majevici i značaju aktivizma mladih na tome. Mladi sa podričja četiri majevičke općine Ugljevik, Lopare, Sapna i Teočak su u prethodnom periodu vrijedno radili na razvoju lokalnog turizma i zaštiti životne sredine – izjavio je Aleksandar Krstić iz UG Korijeni.

Udruženje mladih općine Sapna Korak pored Ugljevika sarađuje i sa susjednim Zvornikom. Kroz različite radionice i aktivnosti grade veze bez podjela.

– Saradnja s mladima iz općina Ugljevik i Zvornik je više nego odlična, ponosni smo na saradnju koju imamo s mladima iz tih opština. Uvijek smo se zalagali za to da mladi moraju biti pokretači promijena u svojim zajednicama, a ovim saradnjama pokazujemo da mladi mogu prevazići sve granice koje postoje. Svjesni činjenice da su ratna dešavanja donijela velike neprilike na ovim područjima, mladi moraju aktivno raditi na procesu pomirenja i kreirati zdravu sredinu za sve – izjavio je Dino Hasanović, predsjednik UMOS Korak.

Općina Sapna je jedna od rijetkih koja nema biblioteku. Tu činjenicu su upravo odlučili promijeniti mladi iz Sapne. U saradnji s Global Analitikom oni su pokrenuli akciju putem društvenih mreža u kojoj prikupljaju knjige za biblioteku koju će smjestiti u svojim prostorijama. Knjige je moguće donijeti u prostorije UMOS Korak ili lično predati nekome od članova udruženja.

– Biblioteka neće nikome ići na štetu što je vrlo bitno, a korist će pronaći svi oni koji žele ulagati u svoje neformalno obrazovanje, oni koji žele pročitati nešto što do sada nisu imali priliku ili pak družiti se sa mladima iz Sapne. Biblioteka je prvenstveno zamišljena kao mjesto koje ce okupiti mlade ljude ali ne postoji dobna granica za one koji žele uzeti knjigu – izjavila je Edina Husić jedna od pokretača ove ideje i članica UMOS Korak.

Pomoć manjim mjestima u razvoju kulturnog života, obrazovnog procesa svakako je potrebna iz većih sredina. Zbog toga je tim Global Analitike odlučio da kroz projekat Mladi mogu reagtovati realizira ideju osnivanja biblioteke u okviru udruženja mladih.

– Cilj nam je da mladim ljudima koji dolaze iz takvih oblasti pomognemo u realizaciji određenih inicijativa. Mladi u Sapni nemaju raznolik sadržaj što se tiče knjiga i izbora oko čitanja, tako da smo mi pokrenuli ovu aktivnost gdje bi ljudi donirali jednu ili više knjiga i tim činom omogućili mladim u Sapni da imaju raznolik sadržaj literature – izjavio je Eldar Abaz iz Global Analitike.

U Sapni od osnivanja općine do danas nikad nije izgrađena biblioteka, centar za kulturu, ali mladi kroz projekte imaju priliku pogledati aktuelne predstave u organizaciji Koraka, a uskoro će moći i birati svoju omiljenu knjigu.

(TIP/Fena/Autorica:  Anisa Mahmutović)