Popularna dijeta je prava katastrofa za zdravlje, otkriva nova studija

Većina nas zna da je zdraviji, uravnoteženiji život najsigurniji način za gubitak kilograma, ali ponekad se ipak podvrgavamo dijetama. Ako se to odnosi i na vas, onda je važno znati da su rezultati novog opsežnog istraživanja prilično alarmantni.

Lee Crosby vodeća je autorica nove recenzije objavljene u časopisu Frontiers of Nutrition, koja je ispitivala ketogenu, odnosno keto dijetu i njezine učinke na zdravlje.

Keto dijeta ograničava unos ugljikohidrata, a potiče konzumaciju visokokvalitetnih masti i proteina u umjerenim količinama. Neki modeli ketogene dijete također ograničavaju sate u kojima pojedinac može jesti kako bi se potaknulo stanje znano kao ketoza, tijekom kojeg se, kako autori studije kažu, “proizvode ketonska tijela koja služe kao alternativni izvor energije za neurone i druge vrste stanica koje ne mogu izravno metabolizirati masne kiseline”.

Crosby je svoje istraživanje provela s timom kolega iz institucija kao što su Sveučilište New York i Sveučilište Pennsylvania. Napravili su najopsežniji pregled više studija u kojima su ispitivani opći zdravstveni učinci keto dijete, osim gubitka težine.

Iako su neki zagovornici keto dijete tvrdili da ona može smanjiti rizik od bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti i bolesti srca, Crosby i njezin tim otkrili su da je jedina “dobro podržana” strana ketogene dijete dio sveobuhvatnog liječenja epilepsije.

Nasuprot tome, njihov je pregled zaključio da keto dijeta povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti. Nadalje, otkrili su da keto “povisuje loš kolesterol kod mnogih pacijenata”, može ubrzati zatajenje bubrega kod osoba s bubrežnom bolešću, a može biti povezan i s većim rizikom od oštećenja živčane cijevi u novorođenčadi zbog majčine prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata.

“Tipična keto dijete je katastrofa koja potiče bolest. Jedenje crvenog mesa, prerađenog mesa i zasićenih masti recept je za loše zdravlje”, zaključuje Crosby te dodaje da keto dijeta “može povećati ukupni rizik od kroničnih bolesti” i “nije učinkovitija od drugih dijeta za mršavljenje”.

Znanstvenici sugeriraju da je zdraviji pristup mršavljenju voditi računa o unosu kalorija i uključiti u prehranu povrće, voće, mahunarke i cjelovite žitarice, piše Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)