Imamović: ‘Imamo rast određenih prihoda’

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle koja je održaa u petak, između ostalog, su razmatrani Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Tuzle za period 1.1. do 30.6.2021. godine i Izvještaj o korištenju Tekuće rezerve za isti period, te prijedlozi Regulacionog plana prostorne cjeline Zona budućeg razvoja „Putnički terminal Zapad“ u Tuzli, Odluke o provođenju Regulacionog plana prostorne cjeline Zona budućeg razvoja „Putnički terminal Zapad“ u Tuzli i Odluke o usvajanju Regulacionog plana prostorne cjeline Zona budućeg razvoja „Putnički terminal Zapad“ u Tuzli.

Osvrćući se na tačke dnevnog reda, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je istakao da je većina materijala razmatrana u funkciji pripreme sjednice Gradskog vijeća, ali i da su razmatrane neke odluke iz nadležnosti gradonačelnika i gradskih službi. “Ono što je karakteristično za izvršenje Budžeta Grada Tuzle za prvih šest mjeseci ove godine je činjenica da je pomjeranjem održavanja lokalnih izbora skraćeno vrijeme za izvršenje za dva mjeseca, pa smo tražili od službi da ubrzaju realizaciju planiranih aktivnosti, jer za deset mjeseci moramo realizovati ono što je planirano za 12. Dobro je da imamo rast određenih prihoda, kao što su npr. prihodi od rente, što je plod rada različitih službi. Zapažen je i rast prihoda od PDV-a i poreza na dohodak i ova godina bi mogla biti dobra, sudeći po ovom rastu. Pokazalo se da je dobro što smo davali poticaje u vrijeme zatvaranja zbog pandemije i što smo 2020. maksimalno ulagali u projekte komunalne infrastrukture, (Grad Tuzla, Vodovod i Centralno grijanje investirali su oko 30 miliona KM). Puno smo radili i na otklanjanju prepreka investitorima i to je doprinijelo povećanju prihoda u Budžetu. Tako smo i danas na Kolegiju radili na donošenju urbanističke regulative i na stvaranju uvjeta za gradnju i za brži ekonomski razvoj”, dodao je gradonačelnik.

Kolegij gradonačelnika je razmatrao Informaciju o aktivnostima iz oblasti kulture, sporta, pitanja mladih, pitanja nacionalnih manjina i saradnje sa organizacijama civilnog društva u 2020. godini i Akcioni plan za implementaciju Strategije za mlade grada Tuzle 2017. – 2026. za period 2020. – 2022. Prezentirajući ove materijale, Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika za Slubu za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu je navela kako je ova Služba realizovala sve strateške ciljeve postavljene za 2020. godinu, osim realizacije dvije manifestacije (Kaleidoskop i Književni susreti), koje nisu održane zbog pandemije, te je istakla da je Služba u 2020. zaprimila preko 2000 zahtjeva za socijalne jednokratne pomoći, od kojih je oko 1.600 pozitivno riješeno, da je izvršeno 239 uplata za obavezno zdravstveno osiguranje za osobe koje su u stanju socijalne potrebe, realizovan je javni poziv za pomoć licima koja su ostala bez posla uslijed pandemije, putem kojeg je 238 osoba dobilo ovu pomoć, dodijeljeno je 90 nagrada učenicima, studentima i sportistima za njihov nadprosječni uspjeh. Služba je sarađivala sa preko 150 organizacija civilnog društva i sportskih klubova, realizovala šest javnih poziva za dodjelu sredstava sa 11 grantovskih pozicija. Realizovan je projekat Njega i pomoć u kući, u saradnji sa Crvenim krstom grada Tuzle i Švicarskim crvenim krstom, podržan je rad Narodne kuhinje (Merhamet), kao i Sigurna kuća (Vive žene). “Prošla godina je bila teška za sve, ali se pokazalo da je povezanost i saradnja vladinog i nevladinog sektora bila od velike koristi, kako bi što više građana koji su u stanju sociojalne potrebe dobili potrebnu pomoć u vrijeme pandemije”, istakla je Redžić.

Obrazlažući Prijedlog Regulacionog plana prostorne cjeline Zona budućeg razvoja „Putnički terminal Zapad“ u Tuzli, Edina Nuhanović, viša stručna saradnica za urbanizam i projektovanje u Zavodu za urbanizam Grada Tuzle, navela je da se radi o prostornoj cjelini veličine oko 16 ha. Na toj cjelini trenutno egzistira pet privrednih subjekata, a Regulacionim planom će se omogućiti izgradnja još 11 objekata. Nacrt Regulacionog plana je prošao javnu raspravu i sve sugestije pravnih i fizičkih lica su prihvaćene. Donošenje ovog Regulacionog plana je značajno i sa aspekta daljih koraka prilikom izdavanja urbanističkih saglasnosti i dozvola, kako bi se ova privredna zona što prije privela svojoj namjeni.

Na sjednici su razmatrani su prijedlozi Odluke o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru JP SKPC Mejdan d.o.o. Tuzla za imenovanje vršioca dužnosti direktora Društva, Odluke o davanju prethodne saglasnosti Upravnom odboru JU Centar za socijalni rad Tuzla na Pravila Ustanove, Odluke o davanju prethodne saglasnosti Upravnom odboru JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla na Pravilnik o radu i unutrašnjoj organizaciji i načinu rada Ustanove, te više prijedloga odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija, Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za davanje u zakup poslovne prostorije u ulici Zlatarska broj 2 i Odluka o raspisivanju Javnog oglasa o davanju u zakup poslovnih prostorija, te materijali Službe za civilnu zaštitu: Procjena ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća Grada Tuzle, Plan zaštite od prirodnih i drugih nesreća Grada Tuzle i Procjena ugroženosti od požara Grada Tuzle.

Kolegij je Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje uputio izvještaje o radu i poslovanju J.U. Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla, prijedlog imovinsko-pravnih akata druge materijale.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.