Danijal Hadžović: Afganistanska lekcija za BiH

Afganistanska „demokratija“ nestala je u svega nekoliko dana. Dvadeset godina američkog vojnog i političkog prisustva te utrošenih više od 2 milijarde dolara na kraju rezultiraju ponovnim vraćanjem talibana na vlast.

Lekcija koju možemo naučiti iz američke avanture u Afganistanu sasvim je jasna – bilioni dolara, desetine hiljada vojnika i svi vanjski napori za izgradnju neke države ne mogu uroditi plodom ako za to ne postoje unutrašnja volja, kohezija i snaga domaćih institucija koje bi taj projekt provele.

To je ono na šta su njemački i japanski narodi bili spremni nakon Drugog svjetskog rata, jednako kao što i irački i afganistanski narodi u ovom stoljeću nisu. Afganistanska vojska se nije borila, talibanima se niko nije ozbiljno suprotstavljao. Amerika nije imala saveznika, osim manjinskog emancipiranog i urbanog stanovništva koje sada strahuje za svoju sudbinu pod vladavinom vjerskih fanatika.

Bosna i Hercegovina također je država u kojoj nedostaje unutrašnje kohezije. Određene političke snage ciljano koče njeno funkcioniranje.

  • Danijal Hadžović

    Foto: Danijal Hadžović/Foto: Avaz.ba

Njene institucije nisu u stanju ispunjavati ni osnovne funkcije, poput posljednjeg primjera s gašenjem požara. BiH je, također, međunarodni protektorat. Zbog fragilnosti domaćih institucija od visokog predstavnika i međunarodne zajednice non-stop se zahtijeva da interveniraju, nameću zakone, mijenjaju, smjenjuju…

Dakle, ispravljaju sve ono što domaće institucije i domaći političari nisu sposobni. Shvatate poentu – bez strane podrške, intervencije i pritisaka, BiH je teško sposobna da opstane kao država. I ne samo da su separatističke i antibosanske stranke radile na urušavanju njenih institucija nego i onaj nemali broj institucija koji je bio pod kontrolom samoprozvanih probosanskih snaga nije ništa manje nestabilna i nefunkcionalna ruina, upropaštena nepotizmom, kriminalom i kadroviranjem najgorih među nama.

Stoga, pitanje nad kojim svi trebamo strepiti, ali se i ozbiljno nad njim zamisliti je – da se izmaknu oslonci SAD i Evropske unije, kao što se u Afganistanu desilo – šta bi ostalo od Bosne i Hercegovine?

(TIP/Izvor: Avaz.ba/Autor: Danijal Hadžović/Foto: Agencije)