Nelson: Moguće su sankcije SAD-a protiv bh. političara koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu

Američki ambasador Eric Nelson izjavio je kako su moguće sankcije SAD-a protiv onih političara koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji ih podržavaju u tome.

U intervjuu za AlJazeera Balkans Nelson je kazao kako je američki predsjednik Joseph Biden najavio da su izazovi u ovom regionu ozbiljno shvaćeni.

– Interesi SAD su takvi da ovaj region nastavi da napreduje sa demokratskim državama, transparentnim liderstvom, vladavinom prava i napretkom ka evropskoj zajednici. Predsjednik je također nama jasno istakao šta je to što podriva takvu vrstu napretka i kao što je jasno naveo, sankcije su jedno od sredstava koje ćemo koristiti protiv onih koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, izjavio je Nelson.

Prema njegovim riječima, podrivanjem napretka smatra se i korupcija, a pod sankcijama se mogu naći i oni koji podržavaju korupciju. Dodao je i kako SAD ostaju opredjeljene provedbi Dejtonskog sporazuma.

– Interesi SAD su takvi da ovaj region nastavi da napreduje sa demokratskim državama, transparentnim liderstvom, vladavinom prava i napretkom ka evropskoj zajednici. Predsjednik je takođe nama jasno istakao šta je to što podriva takvu vrstu napretka i kao što je jasno naveo, sankcije su jedno od sredstava koje ćemo koristiti protiv onih koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu, dodao je Nelson.

Govoreći o izjavama lidera SNSD-a Milorada Dodika, ali i drugih političara, u razgovoru za AJB je naglasio kako zapaljiva retorika nije prihvatljiva, te kako se za takva i slična ponašanja jednom treba reći: Dosta je, ovdje se mora stati.

(TIP)