Udruženje generala BiH: Da li će bh. i hrvatski generali biti kolateralna šteta?

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine reagirali su povodom zamolnice Tužilaštva BiH hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave sa zahtjevom za preuzimanje krivičnog progona 14 hrvatskih generala zapovjednika i visokih oficira koji su učestvovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Danas su penzionisani generali Vojske Republike Hrvatske održali sastanak sa premijerom Plenkovićem. Bez obzira na sve, ovaj sastanak u Vladi Hrvatske, je državnički potez gospodina Plenkovića. Sada je lopta u dvorištu Republike Hrvatske i sigurno je da će uslijediti određene aktivnosti i ne treba biti puno pametan pa zaključiti, da će lopta biti vraćena u Sarajevo.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uputilo “zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći u slučaju 14 zapovjednika HV, koje tereti da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja Hrvatske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice. Tom prilikom je ubijeno više civila”.

Namjera Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nam nije dovoljno jasna. Da li će vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta?, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosanskohercegovački i hrvatski generali “ubačeni u arenu”. Pitamo se da li ćemo mi zajedno sa kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika Hrvatske prema državnim institucijama Bosne i Hercegovine, te značajno hladnih odnosa dvije vlade?

Bilo kako bilo, dvije države imaju razlog za brigu i obavezu za brzu pravnu i političku reakciju.

Naše mišljenje je da je Operacija HV “Bljesak” bila legitimna vojna operacija i želimo vjerovati da je provedena u skladu sa međunarodnim ratnim pravom i da u tom konkretnom slučaju nema pravnog osnova za komandnu odgovornost navedenih 14 generala – navode u saopćenju iz Udruženja generala BiH – navodi se u saopćenju Udruženja generala BiH.

(TIP)