U TK mjere i dalje ostaju na snazi: Maske obavezne, skupovi mogući uz posebne procedure

Vlada TK donijela je Zaključak o usvajanju Naredbe predložene od strane Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Riječ je o produženju važenja postojećih mjera koje važe do 29.08. 2021. godine.

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva F BiH moguće je i organiziranje većih skupova uz posebno definirane uvjete: posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 sati, potvrda o prebolovanom Covid-19 ne starija od 6 mjeseci ili potvrda o završenoj vakcinaciji.

Dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, na kojima može prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

U skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva F BiH dozvoljava se prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uvjet korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama moraju nositi maske.

Također je obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra. Nošenje maske obavezno je i na otvorenom prostoru, ukoliko se ne može ostvariti distanca od 2 metra.
U veletrgovinama i supermarketima broj kupaca definira se prema prostoru od 10 m2 prodajnog objekta po potrošaču a bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta nije dozvoljen boravak više od 400 potrošača.

Dozvoljene su posjete domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona.
Kontrolu provedbe donesenih naredbi provode Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK, nadležne gradske/općinske inspekcije i Uprava policije Tuzlanskog kantona.
Ugostiteljskim objektima preporučeno je dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku o uslovima, kriterijima i postupku raspodjele finansijskih sredstava za pomoć privrednim subjektima iz oblasti saobraćaja. U Budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u oblasti saobraćaja u iznosu od 800.000,00 KM.

Uzimajući u obzir posljedice koje je prouzrokovala pandemija virusa COVID-19 u oblasti javnog linijskog i vanlinijskog autobuskog i taksi prijevoza putnika odlučeno je da se refundira dio bruto plate za pravna lica, odnosno dio uplaćenih doprinosa za fizička lica za dva mjeseca (april i maj) 2021. godine.

Predviđeni iznos finansijske pomoći privrednim subjektima po radniku određen je na osnovu raspoloživih podataka o ukupnom broju radnika u određenim oblastima saobraćaja. Na području TK u oblasti javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika i pružanja usluga autobuskih stanica zaposleno je oko 800 radnika, dok je u oblasti taksi prijevoza zaposleno oko 700 radnika. U cijeli proces usaglašavanja iznosa od početka su uključena udruženja prijevoznika i taksista.

Vlada TK prihvatila je Odluku Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona da je potrebno pozvati Ekonomsko-socijalno vijeće Tuzlanskog kantona da animira poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona, kao i članove sindikata, sportske klubove i ustanove kulture da se odazovu procesu vakcinacije. Također je odlučeno da se pozovu vjerske zajednice, odnosno vjerski službenici da animiraju vjernike da pristupe procesu vakcinacije.
Odlučeno je da je potrebno pozvati studente koji studiraju van BiH da se vakcinišu tokom boravka na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.