Kako je spavati na najskupljem perju na svijetu?

Na jednom pustom i izoliranom otoku ispred Islanda se već više od tisućljeća sakuplja najskuplje perje na svijetu, piše Deutche Welle. Još su Vikinzi znali cijeniti perje gavke.

U zaljevu Breidfjordur na malom otoku ispred islandskog mjesta Stikišolmur ispred obale Islanda svakog ljeta stotine se daju u potragu za najskupljim perjem na svijetu. Kilogram perja gavke, jedne vrste morske patke, može stajati i nekoliko tisuća eura. Perje se na sakuplja sa živih ptica koje su strogo zaštićene nego se do njega dolazi mukotrpnom potragom po stijenama, udubinama i visokoj travi kojom je prekriven otok.

U maju ove rijetke ptice napuštaju svoja staništa u rubnim područjima Arktika i gnijezde se na rijetko naseljenim dijelovima obale Islanda. Pritom ove ptice ostavljaju pernati trag. Za sakupljače prilika da poprave kućni budžet prodajom jednog od najtoplijih prirodnih materijala na svijetu. No sakupljači se drže strogih pravila.

– Kada su jaja još u gnijezdu onda uzmemo samo jedan manji dio perja. Kada ptice napuste gnijezdo,uzimamo ostatak – kaže Erla Fridrikdotir (Fridriksdottir), direktorica kompanije “King Eider”, jednog od najvećeg izvoznika perja gavke.

Perje gavke koriste kako bi njime jaja održavale na željenoj temperaturi.

Tradicija sakupljanja perja na otočiću Bjarnejar ima tisućljetnu tradiciju. Ovdje se perje iz napuštenih gnijezda gavki sakuplja još od dolaska Vikinga u 9. stoljeću. Gavka na Islandu stoji pod zaštitom još od 1847., lov i sakupljanje jaja ovih morskih pataka je strogo zabranjeno. No ptice još uvijek ugrožavaju brojni prirodni grabežljivci. S vremenom se zato, kako vjeruje Jon Fridrikson, Erlin brat, ptice i sele u blizini ljudi koji tjeraju grabežljivce.

Osim mukotrpnog sakupljanja razlog za visoku cijenu gavkinog perja su i složeni procesi obrade. Perje se prvo suši na suncu te zatim sterilizira pri temperaturi od 120 stupnjeva. Nakon toga se perje dodatno pročišćava u specijalnim uređajima. Na kraju se perje dodatno čisti ručno te na kraju dodatno ručno pre i dezinficira.

Jedan običan pokrivač s 800 grama gavkinog perja stoji oko 4.350 eura. Mušterije su često svjesni zaštitnici prirode jer ovo perje je jedino perje koje ne nastaje kao popratni proizvod mesne industrije.

Godišnje se sakupi svega četiri tone perja u cijelom svijetu što je neznatna količina u usporedbi sa 175.000 tona perja iz klasičnih izvora. Tri četvrtine gavkinog perja dolazi s Islanda ostatak se također sakupi u zemljama koje se nalaze u blizini Arktika.

(TIP)