Stiže novi val vrućina u BiH, ljekari izdali ozbiljno upozorenje građanima

Nakon kratkotrajnog osvježenja i nešto nižih temperaturnih vrijednosti u BiH stiže novi val vrućina. Tako je za danas, zbog izuzetno visokih dnevnih temperatura te povremenog grmljavinskog nevremena za područje Hercegovine izdat žuti meteoalarm.

Na mostarskom području prognoziraju se ekstremno visoke dnevne temperature koje će se kretati i do 36 stepeni.

Istovremeno na trebinjskom i fočanskom području prognozirane su temperature između 32 i 35 stepeni, kao i povremeno grmljavinsko nevrijeme zbog čega je i na tim područjima danas na snazi žuti meteoalarm.

Sa obzirom na to da visoke temperaturne vrijednosti mogu negativno utjecati na zdravlje građana, ljekari, ponovo, pozivaju na oprez.

U Mostaru, koji je u proteklom periodu slovio kao najtopliji grad, ljekari u Hitnoj pomoći su imali pune ruke posla. Posebno u zadnje vrijeme, kako nam je potvrdila dr. Ajla Kovačević, javljali su im se pacijenti koji su se žalili na probavne tegobe, proljev, povraćanje, što je, nerijetko, bilo praćeno i povišenom temperaturom.

– Građanima, prije svega, savjetujemo da se ne izlažu boravku na otvorenom u periodu od 11 do 17 sati, a ako moraju, onda je neophodna zaštita od sunca. Naravno, savjetujemo da uzimaju što više tekućine, prevashodno, vode i da ne konzumiraju tešku i masnu hranu, da voće i povrće dobro operu, kao i da pripaze na unos kofeina – kazala je ona za Dnevni avaz.

Inače, u cijeloj BiH se danas prognozira sunčano vrijeme, uz malo do umjerenu oblačnost i temperature između 28 i 32 stepena. Već sutra se očekuje porast dnevnih temperaturnih vrijednosti, a od ponedjeljka prilično vruće i sparno vrijeme, kada bi se na jugu BiH živa mogla popeti i do 38.podjeljka.

(TIP)