Kako ostati u dobroj formi i nakon četrdesete godine

U potpunosti je normalno da osoba u četrdesetim godinama neće moći vježbati na isti način kao što je to mogla u dvadesetim. Međutim, ovo ni u kom slučaju ne znači da će “ispasti” iz forme.

Najvažnija stvar koju trebate znati je ta da je um najbitniji i da će se vaš način razmišljanja odraziti na tijelo. Pokušajte vizualizirati sebe kako napredujete prilikom vježbanja, a uz posvećenost će se napredak uskoro zaista i dogoditi.

Trebali biste vježbati četiri do šest puta sedmično. Dosljednost je bitna kako biste postigli dugoročne rezultate te povećali nivo energije. Trebate naučiti prihvatiti sebe i prigrliti znakove starenja.

Odvojite vrijeme za meditaciju, odnosno jogu. Razmislite o novim ciljevima koje želite postaviti. Koliko god je važno aktivno vježbati, isto tako je bitno znati kada se treba relaksirati.

Konzumirajte hranu bogatu antioksidansima koja ima sastojke koji daju kožu mladolik izgled: zeleni čaj, borovnica, kelj, tamna čokolada, limun i drugo. Bjelanjci, divlje ribe, perad i ostale namirnice bogate vlaknima trebale bi biti temelj vaše prehrane.

Vježbanje u grupi pomoći će vam da redovno vježbate. Društvene aktivnosti podižu duh i povećavaju produktivnost u svim sferama života.

Ako vježbate četiri do šest dana sedmično, odvojite jedan dan koji če služiti za oporavak. Tada možete otići u brzu šetnju ili lagano plivati. Šetnjom povećavate maksimalni unos kisika (VO2 max), a plivanje dovodi do boljeg protoka krvi.

Obratite pažnju na navike, aktivnosti i druge faktore koji izazivaju stres. On može izazvati niz zdravstvenih problema, a jedan od njih je i povećanje kilograma. Pojačano lučenje kortizola dovodi do umora, razdražljivosti, sindroma iritabilnih crijeva i povišenog krvnog pritiska.

(TIP)