Nove startup ideje mladih poduzetnika Sapne i Teočaka

U partnerstvu sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona te općinama Sapna i Teočak, Investicijska fondacija IMPAKT prezentovala je sedam novih „startup” ideja mladih sa područja ove dvije općine.

Riječ je o IMPAKT-ovom programu dodjele bespovratnih sredstava namijenjenih podsticaju zapošljavanja mladih općina Sapna i Teočak.
Sedam kandidata koji su uspješno završili program su Samid Velagić – “Org Art zanatsko-suvenirska radnja”, Mirnes Smajlović – “MHC Trade d.o.o”, Amel Ibričić – “Auto servis IBRIČIĆ”, Edina Husić “ARI rent a car”, Nermin Abdulahović – “Piljarnica Centar”, Belmin Omerović – “PD ZULKIĆ” i Mahmut Muhamedbegović – „Mahmut poljoprivredni obrt “. Pet regularnih grantova dodijelit će IMPAKT fondacija, šesti grant dodjeljuje Općina Sapna i sedmi grant će se omogućiti aneksiranjem ugovora o partnerstvu između uključenih partnera.

Od ukupno 7 učesnika, njih 5 su mladi koji su bili u inostranstvu u pokušajima za pronalazak posla ali su se nakon nekoliko godina vratili u svoje lokalne zajednice nastavili da žive i da realizuju poslovne ideje, što je još jedan od benefita ovakvih programa koji pružaju podršku svima onima koji razmišljaju o ulasku u poduzetnički proces.

U sklopu zajedničke saradnje između Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Investicijske fondacije IMPAKT, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 5 nerazvijenih i manje razvijenih lokalnih zajednica na području Tuzlanskog kantona (Općine Čelić, Općine Sapna, Općine Teočak, Općine Kladanj i Općine Doboj Istok) u 2021. godini realizira se program IMPAKT inkubator poslovnih ideja. Inkubator, između ostalog, obuhvata program preduzetničke obuke te finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za do 20 novih poslovnih poduhvata.

Program se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i jedan je od planiranih projekata u okviru Strategije za mlade Tuzlanskog kantona.

(TIP)