Hoće li se konačno povećati minimalna plata u FBiH?

Udruženje poslodavaca i Sindikat metalaca Federacije BiH potpisali su granski kolektivni ugovor kojim će se definirati iznos minimalne satnice. Poručili su da svako daljnje povećanje minimalne plaće zavisi isključivo od izvršne i zakonodavne vlasti. Pozivaju Vladu Federacije i federalni parlament da hitno usvoje zakone koji će rasteretiti cijenu rada i omogućiti povećanje najniže plaće u Federaciji.

Granski kolektivni ugovor odnosi se na oko 11.000 zaposlenih u metalskoj industriji u Federaciji BiH i regulisaće povećanje minimalne satnice.

Udruženje poslodavaca Federacije je u pregovorima i sa ostalim granskim sindikatima iz realnog sektora.

Federacija BiH je, prema iznosu doprinosa koji se plaćaju na bruto platu i koji iznose 41 posto na mjesečnom nivou, rekorder u Evropi. Ako radnik ima bruto platu od hiljadu maraka, više od 450 maraka ide državi, a ostatak radniku, objasnili su poslodavci. Usvajanjem Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dobit i Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH povećao bi se životni standard radnika, odnosno njihova najniža plata. Trenutne okolnosti i zakonska rješenja otežavaju poslovanje.

Visoki porezi i doprinosi na plate u Federaciji BiH su bili dobar razlog da se ide u izmjene postojeće zakonske regulative. Postoji konsenzus većine parlamentarnih stranaka da izmjene i dopune zakona dobiju podršku u federalnom parlamentu, kazao je Husein Rošić iz Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma državnog Parlamenta.

Kako nezvanično saznajemo, iz ureda premijera Federacije novi utvrđeni tekst zakona vraćen je parlamentu i očekuje se da se on nađe na sjednicama federalnog parlamenta vrlo brzo nakon ljetne pauze.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)