Vučić i Dodik: Srbija i Republika Srpska su za mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas poslije sastanka sa predstavnicima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da ih je saslušao o važnim temama u regionu i nametnutoj odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, te da je stav Srbije da oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre i da odluke moraju da budu donijete uz saglasnost tri naroda Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency.

Kako je Vučić rekao, “to je duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje odluka” i da je Srbija izrazila želju da se poštuje Dejtonski sporazum i sačuva mir u cijelom regionu i BiH.

“Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i RS-a u okviru BiH i nastavit će da se odgovorno i ozbiljno ponaša”, istakao je Vučić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su oni posvećeni miru, ali da je sve što radi strani faktor “usmjereno ka tome da uništi identitet Srba i entitet svodeći ga na praznu ljušturu” i da predstavnici RS-a ne mogu da računaju i vjeruju u namjere koje su išle ka degradiranju njihovih prava dobijenih Dejtonskim sporazumom.

“Mi ne možemo da prihvatimo legitimitet čovjeka koji se sada predstavlja visokim predstavnikom, imajući u vidu da svi oni po našem osjećaju žele da naprave čvrstu granicu na Drini, a mi to ne želimo. Mi ne mislimo da se na taj način rješavaju stvari u BiH, da se ona centralizuje i bude suprotstavljena Srbiji bez ikakvog razloga”, smatra Dodik.

Kao suprotstavljanje Srbiji bez razloga naveo je uporno odbijanje da se pristupi inicijativi “Mini Šengen”, koja se sada zove “Otvoreni Balkan” za koju se RS zalaže, ali, prema Dodikovim riječima, političko Sarajevo to ne želi.

“Mi nemamo šta tamo da dugoročno gledamo i da gradimo život, jer je on gotovo nemoguć, mi ne možemo kao RS da čekamo da se realizuju zahtjevi za osvetama. RS je posvećena izgradnji mira, mi ništa ne tražimo osim naših ustavnih prava, a nama ne dozvoljavaju afirmaciju naših ustavnih prava”, rekao je Dodik.

Dodao je da će Vučić vjerovatno imati dodatne pritiske zbog situacije u BiH.

Dodik je kazao da nametnuti zakoni nisu upereni protiv pojedinaca, već protiv Republike Srpske, njenog statusa dobijenog Dejtonskim sporazumom i identiteta Srba.

Vučić je i odgovarajući na pitanja ponovio da Srbija smatra da “oktroisane odluke” nisu dobre i da su za Srbiju prihvatljive samo odluke oko kojih se dogovore Srbi, Bošnjaci i Hrvati u BiH.

On je dodao i da je skoro siguran da do smjenjivanja u BiH neće doći, a da Srbiji “ne pada na pamet” da učestvuje u smjenjivanju legalnih, demokratski izabranih vlasti.

Dodik je istakao da su svi oni izabrani na legalnim izborima u BiH, a da “ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik, niko nije izabrao”.

Upitan da li podržava novog visokog predstavnika Christiana Schmidta i da li se ranije sretao s njim, Vučić je rekao da su se sretali mnogo puta, da on smatra da je veoma inteligentan čovek, ali da to nema nikakve veze sa njegovim stavom o “oktroisanim odlukama prethodnog visokog predstavnika”.

“Nikada niste čuli odavde iz Beograda nijednu lošu riječ o Sarajevu ili Bošnjacima. Ja razumijem tu potrebu da se vodi svakodnevna kampanja protiv Srbije, za potrebe sopstvene popularnosti. Mi hoćemo da sačuvamo mir i razgovaramo sa Bošnjacima o svemu, ali će Srbija podržavati i ustavnopravna i dejtonska i svaka druga prava i obaveze RS-a”, kazao je Vučić.

Rekao je da se od Srbije čuje da podržava teritorijalni integritet BiH i da bi bilo lijepo da se ne čuje zahtjev za ukidanjem RS-a.

Dodik je rekao da je “BiH nemoguća i nametnuta zemlja” i da je nemoguća jer nije želja svih u BiH da ona postoji.

“Moj stav je jasan. BiH nikada nije bila želja svih. Bošnjaci ništa nisu učinili da naprave ozbiljnu ponudu za tu zajedničku zemlju. A, mi i 26 godina nakon oružanog sukoba i rata i dalje imamo navodnog međunarodnog predstavnika i opsežnu intervenciju međunarodne zajednice i ona je uperena, kada dobru analitiku napravite, vidjet ćete da je sve išlo na teret prava RS-a i srpskog naroda, sve što je nametnuto”, poručio je Dodik.

On je dodao da je sve što su visoki predstavnici radili dovelo do podjele u BiH koja je sve veća.

“Ja vjerujem da je bolje da to u miru učinimo i da se konstituišemo kao posebne države i da u miru gradimo kroz međunarodne odnose svoje odnose. To će daleko biti sigurnije, nego što imamo sada”, rekao je Dodik.

Upitan o ponudi Schmidta da razgovaraju, Dodik je rekao da svi predstavnici RS-a mogu da dođu na Jahorinu i da mu kažu da s njim mogu da razgovaraju kao sa bivšim zastupnikom savezne države Njemačke i saveznog parlamenta, s velikim iskustvom, ali da kao visoki predstavnik on za njih nema legitimitet.

(TIP/Izvor: Anadolija)