Muškarci bi trebali ejakulirati 21 put mjesečno da bi smanjili rizik od raka prostate

Prema istraživačima sa Sveučilišta Harvard, muškarci bi trebali ejakulirati najmanje 21 put mjesečno kako bi umanjili rizik od raka prostate.

Za studiju, objavljenu u časopisu European Urology, 31.925 muškaraca dalo je podatke o svojoj prosječnoj učestalosti mjesečne ejakulacije. Istraživači su otkrili da muškarci koji češće ejakuliraju smanjuju svoje šanse za razvoj raka prostate za trećinu.

“Procjenjivali smo je li učestalost ejakulacije tijekom odrasle dobi povezana s rizikom od raka prostate”, napisali su autori studije.

“Utvrdili smo da je manja vjerojatnost da će muškarci koji češće ejakuliraju u odrasloj dobi imati dijagnosticiran rak prostate, u odnosu na one koji to čine rjeđe”, navode.

No manje šanse za razvoj raka prostate nisu jedina prednost češće ejakulacije. Utvrđeno je da se time dramatično smanjuje osjećaj stresa i tjeskobe.

“Osim smanjenja osjećaja boli lučenje endorfina dovodi do osjećaja euforije, modulacije apetita, oslobađanja spolnih hormona i jačanja imunološkog odgovora”, kaže Medicine Net.

Svatko tko je zaspao nakon ejakulacije također zna da je to dobro poznato sredstvo za spavanje. To nije samo mit. Kada ejakulirate, vaše tijelo oslobađa hormone poput prolaktina i oksitocina, zbog čega ste pospani i spremni za zasluženi odmor, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)