Napreduje izgradnja ceste Stolac–Neum: Još samo 10 kilometara

Brojni Bosanci i Hercegovci koji ovih dana hrle u naš jedini grad na moru odlučuju se putovati cestom Stolac – Neum, koja postaje sve impresivnija.

Procjenjuje se da će se, nakon okončanja izgradnje ove moderne, brze ceste, iz Stoca do Neuma moći doći za 20 minuta.

Zapravo, sve dionice su spojene, izuzev posljednje Hutovo – Cerovica – Stolovi, na kojoj danonoćno bruje mašine i gdje se smjenjuju radnici kako bi i tih posljednjih 10 kilometara bilo završeno u zadatom roku i kako bi početkom naredne godine bio označen kraj izgradnje ove dugoočekivane ceste.

Tako se od Mostara do Neuma, novom cestom, može doći za nešto više od sat, a ni tih 10 kilometara, koliko se vozite najvećim dijelom starom cestom, a drugim makadamom, ne čine se tako strašni kao što je to bio slučaj s famoznom Svitavom.

Neumski načelnik Dragan Jurković ističe da ova prometnica svaki dan dobiva neke nove obrise.

-Trenutno se, kao što je poznato, radi dio od Hutova do Neuma u svom punom profilu i, eto, još je samo ostalo 10 kilometara da se Neum otvori prema unutrašnjosti BiH. Svjedoci smo da je i svakog vikenda prije sezone puno gostiju dolazilo iz unutrašnjosti BiH u Neum, a pogotovo sada se ta cesta obilato koristi. Upravo je to pravi pokazatelj koliko će nam svima značiti ta cesta – kaže Jurković.

Iz Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“ su kazali da će uskoro podnijeti prijedlog za eksproprijaciju dijela koji se odnosi na tzv. stolačku obilaznicu.

– Budući da je odluka Općinskog vijeća Stolac ovih dana postala pravomoćna, sada nema nikakvih zapreka za podnošenje zahtjeva za eksproprijaciju – rekli su iz „Cesta FBiH“.

Podsjetimo, riječ je o obilaznici u dužini od 1,3 kilometra, koja će se protezati kroz industrijsku zonu grada na Bregavi, a za koju su stolačke vlasti već dale urbanističku saglasnost.

Ukupan projekt izgradnje ove ceste iznosi 72 miliona KM.

(TIP/Izvor: Avaz.ba)