Podrška odbornika Durakoviću: Svi smo mi Ćamil, ne odustajemo od gonjenja negatora genocida

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” oglasila se saopćenjem za javnost u kojem pružaju podršku Ćamilu Durakoviću, predsjedniku Skupštine opštine Srebrenica čiju smjenu je zatražio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Putem TV ekrana nametnuo je lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu od Visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

Kao što je svima poznato, Ćamil Duraković je podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja Zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u SO Srebrenica. Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini. Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetetnijem životu u
Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava.

Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali.  Mi smo odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.  Zakonska je odredba a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

Mi Bošnjaci smo, nakon Lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Zalud smo učinili sve da otvorimo dijalog. Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida.

Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici. Ovo je poziv na politički obračun sa Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona. Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka. Svi smo mi Ćamil”, zaključuju u reakciji.

(TIP/Foto: Patria/Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO в Москве[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением…

  2. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]купить реплику Airpods PRO[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  3. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить лучшую реплику Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по…