U BiH od danas zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca

Dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih presuđenih zločina stupile su na snagu. Ove dopune objavljene su u Službenom glasniku, a prema odredbama to znači da stupaju na snagu od danas.

Prema tome, Tužilaštvo BiH ima pravni osov da pokreće krivične postupke protiv svakoga ko javno negira genocid i druge zločine za koje postoje presude. Politički predstavnici RS-a traže poništenje ovog zakona zbog čega bojkotuju rad u državnim institucijama. Mnogi od političara iz RS-a su najavljivali da će i dalje javno izražavati “svoju” istinu, s tim da je prvi među njima Milorad Dodik bar za sada s tim prestao. Da li će i koliko ko rizikovati vidjećemo u narednom periodu.

EU i SAD su podržale usvajanje odredbi o zabrani negiranja genocida nazivajući to civilizacijskim iskorakom i šansom za konačno pomirenje.

Tekst izmjena Kaznenog zakona koje je nametnuo Inzko sada glase:

U Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine u članku 145a, iza stavka (1), dodaju se novi stavci od (2) do (6), koji glase:

“(2) Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(3) Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(4) Ko kazneno djelo iz stavka od (1) do (3) ovog članka izvrši tako da javnosti učini dostupnim ili joj distribuira letke, slike ili druge materijale, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje jedne godine.

(5) Ako je kazneno djelo iz stavka od (1) do (3) ovog članka počinjeno na način kojim se može poremetiti javni red i mir ili je prijeteće, zlostavljajuće ili uvredljivo, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine.

(6) Ko dodijeli priznanje, nagradu, spomenicu, bilo kakav podsjetnik ili bilo kakvu privilegiju ili slično osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili imenuje javni objekt kao što su ulica, trg, park, most, institucija, ustanova, općina ili grad, naselje i naseljeno mjesto, ili slično, ili registrira naziv po ili prema osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

Stavak (2), koji postaje stavak (7), mijenja se i glasi: “(7) Počinitelj kaznenog djela iz stavka od (1) do (4) ovog članka, koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine.”

(TIP/Foto: Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Доброго! Актуальные новости Кропивницкого: узнавайте первыми о важнейших событиях. Ждем Вас на https://top10.kr.ua/ [url=https://top10.kr.ua/category/kropivnickiy-novosti/]Все новости Кропивницкого[/url] новости мира последние новости…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию наушников Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по скидке. Самые…

  3. Здравствуйте! Новости, которые двигают миром: актуальная информация из Украины и всего земного шара. Ждем Вас на https://wian.top/category/economics [url=https://wian.top/category/health]все про здоровье[/url]…

  4. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику Airpods PRO в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…