Broj novozaraženih koronavirusom u Tokiju dosegnuo rekordnu razinu

Tokom održavanja Olimpijskih igara u Tokiju broj novozaraženih koronavirusom u glavnome gradu Japana u utorak je dosegnuo rekordnu razinu.

U utorak je u glavnome japanskom gradu u samo jednom danu evidentirano 2848 novih infekcija, što je premašilo prethodno najviši broj od 2520 slučajeva zabilježen 7. siječnja.

Premijer Yoshihide Suga, kojega su kritizirali zbog njegove politike u borbi s koronavirusom, rekao je da ga “ne zabrinjava” da bi se održavanje igara moglo prekinuti, prenose mediji.

Stručnjaci su i prije početka Olimpijskih igara upozoravali na to da bi se broj novozaraženih koronavirusom za vrijeme njihova održavanja mogao popeti na više od 3000 u samo jednom danu.

Olimpijske igre: Situacija bi mogla postati kritična

Tada su kazali da bi situacija mogla postati “kritična”. U Tokiju trenutačno vlada četvrto izvanredno stanje zbog koronavirusa.

Glavni problem ne predstavljaju sudionici Olimpijskih igara, rekao je nedavno za dpa Koichi Nakano, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Sophia u Tokiju.

On smatra kako je problem u činjenici da se igre uopće održavaju u trenutku kad je stanovništvo sve “frustriranije” zbog pojačanog izvanrednog stanja povezanog s koronavirusom.

“Ljudi postaju nestrpljivi i više ne slušaju vladu”, smatra Koichi.

Interes za Olimpijske igre utječe na to da brojni građani, unatoč pozivima svoje vlade, ne ostaju kod kuće, nastojeći pratiti uživo olimpijska događanja, poput primjerice biciklističkih utrka.

Virus se širi i u susjednim prefekturama

U Japanu se u utorak broj novozaraženih koronavirusom u jednome danu popeo na preko 7000 – prvi put od sredine svibnja i sličan je prethodnom rekordu od 8000 slučajeva novozaraženih s početka siječnja.

Osim u olimpijskome gradu Tokiju virus se širi i u dvjema susjednim prefekturama Chibi i Kanagawi.

Guvernerica Tokija Yuriko Koike je u utorak, prije nego što je objavljen podatak o novome rekordnom broju novozaraženih, rekla da je zabrinuta zbog sve većeg broja pacijenata u teškom zdravstvenom stanju.

Procijepljivanje u Japanu protiv covida-19 ide relativno sporo.

(TIP/Hina/Foto:  Behrouz MEHRI / AFP)