Husić: Znam da mogu više, nadam se medalji na idućoj Olimpijadi

Mladi bosanskohercegovački taekwondoista Nedžad Husić vratio se u Sarajevo sa Olimpijade iz Tokija, gdje je osvojio peto mjesto. Husićevo peto mjesto najveći je rezultat Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama.

Devetnaestogodišnjak je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, gdje su ga dočekali brojni mediji, porodica i prijatelji, naglasio da je ponosan na ostvareni rezultat, ali da je svjestan da je mogao donijeti prvu medalju za BiH sa Olimpijskih igara.

– U polufinalnoj borbi sam izgubio koncentraciju i taj pozitivni fokus, tako da svi znamo kako se završilo. Na žalost, to se odrazilo i na narednu borbu u kojoj sam poražen, nedostajala mi je pozitivna trema koju svaki sportista na Olimpijadi treba da ima. Znam da je ovaj rezultat dobar, ali znam i da mogu bolje i vjerujem da ću na sljedećim Igrama osvojiti medalju – izjavio je Husić.

Ističe da mu sam odlazak na Olimpijadu, gdje se okupe najbolji sportisti svijeta, predstavlja veliko iskustvo koje će mu sigurno mnogo koristiti u budućnosti.

Dodaje da ga očekuje Evropsko prvenstvo za borce do 21 godina (U21) na kojem se želi dokazati, te naglašava da mu je žao što je Svjetsko prvenstvo u Kini otkazano zbog koronavirusa.

Nedžadov trener i otac Haris Husić je kazao da je Nedžad u Tokiju mogao svakog da pobijedi, ali i od svakog da izgubi, jer taekwondo je takav sport, a velika iznenađenja se stalno dešavaju na Olimpijadama.

– Nikad ne znate šta će koji borac uraditi. Nedžad je bio autsider prema bodovnoj statistici, ali pokazali smo da to baš nije tako. Niko na Olimpijadi ne može sa sigurnošću reći da će pobijediti – kazao je.

Naglašava da je Nedžad mentalno veoma jak i da će sigurno na budućim takmičenjima pokazati svu raskoš svog talenta.

(TIP/Fena)