Nova ehokardiografska procedura u UKC-u Tuzla

Odjeljenje kardiologije Klinike za interne bolesti UKC Tuzla započinje sa novom ehokardiografskom procedurom. Riječ je o ehokardiografskom mjerenju naprezanja miokarda.

Naime, radi se o sasvim novoj metodi koja do sada nije rađena u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, niti u bilo kojoj javnoj ustanovi u Tuzlanskom kantonu.

Prema riječima šefa Odjeljenja za kardiologiju, dr Elnura Smajića, mr. med.sci. pomoću navedene metode vrši se procjena funkcije srca na precizniji način u odnosu na druge metode. Metoda ehokardiografskog mjerenja naprezanja miokarda pomoću akustičnih refleksija registruje promjene oblika i dimenzije srca u datom trenutku. Uvođenjem ove metode, pored preciznije procjene funkcije srca, bit će omogućeno pravovremeno liječenje i upućivanje na operativne zahvate srca.

Ehokardiografsko mjerenje naprezanja miokarda koristi se kod srčanih oboljenjima kao što su: kardiomiopatije, infarkt miokarda, srčane mane, srčana insuficijencija, miokarditis, oštećenju srca pri onkološkoj terapiji, ispitivanje srca u kompetitivnih sportista, neuromišićnih i sistemskih bolesti.

Veliki značaj ove metode ogleda se u ranijem otkrivanju subkliničkog oštećenja srca.

Postavljanje indikacije za novu ehokardiografsku metodu vršiti će kardiolozi uposleni u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i procedura će se izvoditi u hospitalnim uslovima.

(TIP)