U automobilu je nesnosno vruće? Ne otvarajte prozore, ovaj trik je efikasniji

Iako ne mogu svi uživati u ovom luksuzu, danas većina automobila ima klima uređaje, koji postaju sve važniji dio opreme jer se čini kako ljeta postaju sve toplija.

Ako upravo ulazite u automobil koji je cijeli dan stajao na suncu, nikako ne otvarajte prozore!

Ako ulazite u auto koji je potpuno zagrijan, vjeroVatno ćete prvo poželjeti otvoriti sve prozore kako bi se riješili toplog zraka. Ipak, čini se da to nije najbrži način da ga rashladite, piše Ordinacija.hr.

Upalite klimu

Istraživanje je pokazalo kako će se prostor u automobilu najbrže rashladiti ako držite prozore zatvorenima. Portal Thrillist je za potrebe istraživanja razmotrio razne metode kako bi saznali koji je najbrži način za rashladiti automobil, a čini se da su i rješenje pronašli.

Smatraju kako bi trebalo upaliti klima uređaj, ali zatvoriti prozore, jer tako neće ulaziti novi topli zrak, a ono što klima rashladi neće “pobjeći” kroz prozor.

Bez velike razlike u temperaturi

Ako ne možete zamisliti da sjednete u automobil, a da ne otvorite prozore, možete otvoriti prozore na nekoliko minuta prije nego što krenete. Isto tako možete otvoriti vrata automobila prije nego sjednete. No, jednom kad upalite klimatizaciju, prozore zatvorite. Kako tvrde na portalu, i ona će bolje raditi kada je automobil u pokretu.

Kada je vani 45 stepeni, privlačna je ideja upaliti klimu na 21 stepen. Je li to dobra ideja? Nažalost nije. Razlika u temperatura ne bi trebala biti veća od osam stepeni, a i manje ćete goriva potrošiti ako je ona samo pet stepeni, prenosi N1.

(TIP/Foto: Pixabay)