Najavljena putna deblokada i pomoć obrtima TK

Dosadašnje aktivnosti, ali i plan sinhroniziranog djelovanja u narednom periodu bile su tema današnjeg susreta delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona, koje su predvodili federalni premijer Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Fokus razgovora bio je na realizaciji projekata na putnoj infrastrukturi i putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, ali i potrebi kvalitetnijeg povezivanja Tuzlanskog kantona u željezničku infrastrukturnu mrežu. Osim toga bilo je govora i o pomoći zdravstvenom sektoru.

Premijer Hodžić se zahvalio premijeru Novaliću na današnjoj posjeti, koja je nastavak uspješne saradnje pokrenute još početkom godine.

„Bila je ovo prilika da sa najodgovornijim ljudima sa federalnog nivoa rezimiramo šta smo do sada uradili i da postavimo okvirni plan budućeg djelovanja. Danas smo imali osnaživanje višemjesečnih pregovora i dogovora o značajnim temama za Tuzlanski kanton. Činjenica da su danas uz premijera Novalića, u posjeti našem kantonu i predstavnici Direkcije cesta FBiH i Direkcije Autocesta FBiH jasno pokazuje našu zajedničku orijentaciju ka putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona. U tom smislu očekujemo agilnije postupanje svih nadležnih institucija od federalnih, do lokalnih koje treba da rješavaju pitanja eksproprijacije zemljišta. Dva su putna pravca u fokusu našeg djelovanja.  To su autoput Tuzla – Brčko na jednoj strani i obilaznica oko Živinica u cilju bržeg povezivanja Tuzle sa Sarajevom, na drugoj strani“, kazao je premijer Hodžić ističući da će u realizaciju svih ovih projekata Vlada TK uložiti maksimalne napore, ali i da se očekuje značajna podrška Vlade FBiH u održanju likvidnosti budžeta Tuzlanskog kantona i osnaživanja pomoći privrednim subjektima i obrtima u održavanju njihove likvidnosti.

Dogovorena je pomoć Tuzlanskom kantonu u istom iznosu kao i prošle godine, u iznosu oko 38,9 miliona maraka, a Vlada FBiH je preuzela odgovornost i najavila pomoć obrtnicima.

„Dužni smo se udružiti na projektima koji podrazumijevaju aktivnosti i jedne i druge vlade. Jedan od tih projekata jeste putni pravac Tuzla – Brčko – Orašje, što je dio komunikacije Sarajevo – Beograd, ali on pokazuje našu brigu da i na ovom području napravimo iskorak ka modernim putnim komunikacijama. U tom smislu taj projekat postavljamo tako da njegovo finansiranje ne bude upitno, te da već slijedeće godine Vlada Federacije počne graditi ovu dionicu. Osim toga govorili smo i o pomoći Tuzlanskom kantonu koji je u ovom momentu najbrže rastući i najbrže sanira posljedice pandemije. U tom smislu ove godine planiramo podržati rast privrede, s tim da ćemo promijeniti strukturu. Umjesto turizma i izvoznika, ove godine ćemo dominantna sredstva usmjeriti prema obrtnicima i onim izvoznicima koji prošle godine nisu bili podržani“, kazao je premijer Novalić.

Osim navedenog, delegacije su razgovarale i o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara, što se nalazi u završnoj fazi.

Prema riječima federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, slijedeće godine može se očekivati zatvaranje svih kolektivnih centara, a u okviru ovog projekta na područje Tuzlanskog kantona je ubrizgano oko 52 miliona KM.

Današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici JP Ceste Federacije BiH i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, te članovi Vlade TK.

Video: Fena

(TIP)