Sredstva od tehničkog pregleda vozila za unaprjeđenje saobraćajne kulture u TK

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK potpisalo je danas ugovore sa 18 neprofitnih organizacija i udruženja za raspodjelu namjenskih sredstava prikupljenih po osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila. Riječ je o projektima iz oblasti saobraćaja i saobraćajne kulture koje su neprofitne organizacije i udruženja sa sjedištem na području TK predložili u okviru javnog poziva u maju ove godine.

Za realizaciju projekata planiran je iznos od 35.000 KM, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić naglasivši da je, između ostalog, cilj podizanje svijesti vozača o značaju tehničke ispravnosti vozila na stanicama tehničkog pregleda te edukacija djece predškolskog i školskog uzrasta u oblasti saobraćajne kulture i poznavanja propisa iz oblasti saobraćaja.

Finansijska sredstava za realizaciju ovih projekata obezbijeđena su iz naknada za obavljeni tehnički pregled koje plaća vlasnik vozila tokom pregleda vozila na stanicama tehničkog pregleda u iznosu od 1%.

Prihvaćeni projekti obuhvataju i edukaciju vozača o zaštiti čovjekove okoline i smanjenju emisije izduvnih gasova, promociju i organizaciju biciklističkih, auto i moto utrka i manifestacija, povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, unaprjeđenje nivoa usluge prijevoza putnika i obilježavanje značajnih datuma iz oblasti saobraćaja.

Resorno ministarstvio od 2011. godine distribuira namjenska sredstava za unaprjeđenje saobraćajne kulture i povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, kazao je pomoćnik ministra Nenad Lukanović ovom prilikom istaknuvši da je do sada u ovu oblast uloženo oko 300.000 KM, čime je sufunansirano 150 projekata.

(TIP)