Čović u Tuzli: Izborni zakon BiH u ovoj godini mora biti usvojen

U Tuzli je u četvrtak održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Na početku sjednice članovi Predsjedništva potvrdili su kako su zaključci s prethodne sjednice okvir i smjer djelovanja svih dužnosnika HDZ-a BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sa svih razina dok traju razgovori i pregovori o otvorenim političkim pitanjima.

Predsjednik dr. Čović upoznao je članove Predsjedništva HDZ-a BiH o aktivnostima i razgovorima oko ograničenih izmjena Ustava kojima će prethoditi izmjena Izbornog zakona. Također članovi Predsjedništva informirani su o razgovorima koji su po tom pitanju vođeni na međunarodnom forumu u Dubrovniku gdje se predsjednik dr. Čović, uz visoke političke dužnosnike na međunarodnoj razini, susreo i s novim Visokim predstavnikom gospodinom Schmidtom koji u kolovozu preuzima dužnost.

“Da li se nekome sviđaju ili ne sviđaju to je nešto sasvim drugo. Na nama je da osiguramo da provedemo slično kao što smo proveli i Sporazum o Mostaru, da ga pretočimo u izborno zakonodavstvo, da uradimo slično kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda”, kazao je za FTV Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

HDZ će u potpunosti poštivati Ustav Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Isti slučaj je i sa Klubom u Domu naroda.

“Moj zadatak je da taj Klub Hrvata biraju Hrvati. Koga će Hrvati izabrati za člana Predsjedništva to je do hrvatskog naroda, koga će Bošnjaci izabrati, to je do Bošnjaka”, istakao je  Čović.

Predsjedništvo HDZ-a BiH dalo je punu potporu svim aktivnostima koji će očuvati Bosnu i Hercegovinu i njen suverenitet kao domovine tri ravnopravna konstitutivna naroda, ali i svih ostalih.   Konstitutivnost  kao natkrovljujuće ustavno načelo je ugrađeno u temelje Bosne i Hercegovine i ovaj temeljni ustavni postulat prepoznaju Ustavni sud BiH i Međunarodni sud za ljudska prava čije je odluke o sprječavanju diskriminacije, dominacije i preglasavanja nužno, u što skorijem vremenu u neizbornoj godini, u potpunosti implementirati. Potvrđeno je kako se omogućavanjem aktivnog i pasivnog biračkog prava svim stanovnicima Bosne i Hercegovine kroz reforme Izbornog zakona treba praktično osigurati legitimno predstavljanje uvažavajući političku volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Na sjednici se razgovaralo i o izradi Strateškog dokumenta u okviru HNS-a koji dugoročno treba usmjeriti nacionalno očuvanje i jačanje hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kroz pitanja demografije, kulture, gospodarstva i razvoja, kao i svih pitanja od vitalnog značaja za hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini.

(TIP)