Banovići: Potpisane odluke za podsticaj proizvodnje i isporuke mlijeka u drugom kvartalu 2021.

Podsticaj za drugi kvartal 2021. godine bit će isplaćen iz općinskog budžeta za 2021. godinu u ukupnom iznosu od 15.311 konvertibilnih maraka. Odluke o isplati danas je potpisao općinski načelnik dr. Bego Gutić za 31 proizvođača, koji su ostvarili pravo na podsticaj za proizvodnju i isporuku mlijeka u iznosu od po 0.10 KM/litra.

U periodu april-jun 2021. godine proizvedeno je i ovlaštenom otkupljivaču isporučeno 153.110 litara svježeg mlijeka, što je u odnosu na prethodna tri mjeseca više za 13.480 litara.

Sredstva za podsticaj proizvođača mlijeka predviđena su općinskim budžetom za 2021. godinu u okviru budžetske stavke “Podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji” na kojoj je planirano 200 hiljada konvertibilnih maraka za podsticaj poljoprivrednih proizvođača. U okviru ove stavke planiran je podsticaj za proizvođače svježeg mlijeka, podsticaj proljetne sjetve kukuruza i krastavaca kornišona, izdvajanja za podsticaj proljetne i jesenske sjetve kao i drugim poljoprivrednim kulturama po ukazanim mogućnostima.

Javni poziv otvoren do 20. decembra

Javni poziv je otvoren do 20. decembra 2021. godine, do kada svi registrovani poljoprivredni proizvođači mogu izvršiti prijavu na Javni poziv. Prijave se dostavljaju Službi za privredu, planiranje i lokalni razvoj putem Centra za pružanje usluga građanima. Precizniji način i uslovi ostvarivanja podsticaja definisani su Javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke Općinskog vijeća.

(TIP)