Korona prijeti turizmu Crne Gore, uvode se strožije mjere

Crnogorske zdravstvene vlasti predložit će uvođenje strožijih mjera nakon što je utorak registrirano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednome danu u posljednja dva mjeseca.

Zemlja je zbog pada broja oboljelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiološke mjere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanjima trebalo predočiti potvrdu o vakcinisanju ili negativni PCR test.

Kako je najviše novooboljelih u turističkim mjestima, zdravstvene vlasti zaprijetile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemioloških mjera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana. Ako jedan objekt više puta prekrši epidemiološke mjere, zatvara se na 15 do 30 dana, priopćilo je ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom aprila počela ukidati epidemiološke mjere koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone. U zemlji trenutno boravi više od 100 tisuća turista, pokazuju vladini podaci.

U ministarstvu zdravlja ipak smatraju da je epidemiološka situacija zasad stabilna s prosječno 30 novooboljelih, što je između 1.5 posto i 2.3 posto dnevno testiranih.

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu koronavirusa na svome teritoriju, ali su epidemiolozi upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila.

Dvije doze vakcina primilo je više od 35 posto odraslog stanovništva, koronavirus je preboljelo više od 100 hiljada ili 15 posto stanovnika, a umrlo ih je 1.623.

(TIP/Nap/Foto: Agencije)