Namirnice i pića koja gotovo odmah liječe mamurluk

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaj raspoloženja, sve su to neugodni simptomi mamurluka.

Kao opće pravilo, ako popijete puno alkohola i ako još miješate, velika je vjerojatnost da ćete se probuditi s mamurlukom. Bez obzira na to koliko jak mamurluk bio, svi ga se žele riješiti, a u tome mogu pomoći određene namirnice i pića.

Kruške

Prema istraživačima zaposlenima u CISRO-u, australskoj vladinoj znanstveno-istraživačkoj organizaciji, kruške su lijek za mamurluk. Jutarnji mamurluk smanjuje se za između 16 i 21% ako se sok od kruške pio prije noćnog provoda.

Voda

Alkohol dehidrira tijelo, pa ovo ni ne čudi. Pijenje puno vode u trenu bi moglo ublažiti glavobolju.

Rajčice

Rajčice su bogate vitaminom C, ali i glutationom, tvari koje i samo tijelo proizvodi kako bi se oslobodilo toksina. Rajčice možete jesti svježe ili si pak napravite zdravi sok.

Špinat

Jedna od boljih namirnica u slučaju mamurluka je špinat. Naime, sadrži sve što vam je prijeko potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranjive tvari koje liječe mamurluk.

Voćni sok

Voćni sok će vam pružiti prirodne šećere i zamijenit će neke elektrolite koje ste izgubili i dati vam pozamašnu dozu vitamina. Sok od jabuke ili brusnice bolji je izbor od narančinog soka zbog niže razine kiselosti.

Konzervirana tuna

Možda malo čudan odabir, no mineralima bogata hrana, baš poput konzervirane tunjevine, nadomjestit će potrošene hranjive tvari u tijelu čiji manjak uzrokuje pojavu mamurluka.

Banane

Što ste više alkohola popili, to je vaše tijelo više dehidrirano, a što je veći stupanj dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija. Nedostatak kalija izaziva osjećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi poput grčeva, povraćanja i mučnina. Stoga navalite na banane i skratite si muke.

Smeđa riža

Smeđa riža još je jedan odličan izvor ugljikohidrata, a osobito je bogata B vitaminom i proteinima.

Čaj od kamilice

Ako želite smiriti nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šalicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomože kod mamurluka.

Šparoge

Osim što pomažu u postizanju ravnoga trbuha, šparoge su odlične i prilikom liječenja mamurluka. Naime, ovo povrće prepuno je aminokiselina i antioksidansa.

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična u borbi protiv mamurluka. Probajte popiti dvije čajne žličice svježe iscijeđenog soka od limete ili pak nekoliko kapi tog soka dodajte u žlicu meda. Razliku ćete odmah uočiti, posebice ako to napravite čim se probudite.

Mrkva

Sve korjenasto povrće jarkih boja obiluje detoksikacijskim vitaminima i mineralima, kao i prirodnim šećerima.

Mljevena crvena paprika

Mljevena i ljutkasta crvena paprika zapravo je prirodni analgetik, tako da bi vam ovaj začin mogao postati poprilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, točnije glavobolje.

Naime, ljute namirnice pokreću metabolizam, a samim time i prirodni detoksikacijski proces tijela.

Jaja

Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine, pišu 24sata.

(TIP/Foto: Pexels (ilustracija)