Biden oduševljen knjigom koja govori o agresiji na BiH, autorice Amre Šabić: Inspirisan sam tvojom hrabrošću, ti si dio ideje koja čini Ameriku

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prije nekoliko dana je poslao pismo Amri Šabić El-Rayess, profesorici na američkom Univerzitetu “Columbia”, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odnosno Bihaća.

Šabić El-Rayess je na svom Facebook profilu objavila sliku pisma koje je dobila od predsjednika Bidena, navodeći da se pismo odnosi na njenu knjigu “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, koja govori o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, sa posebnim fokusom na njen rodni Bihać.

Napominje da se njena knjiga sada nalazi i u Bijeloj kući.

– Ovo je pismo koje sam jučer dobila od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden-a, vezano za moju knjigu #TheCatINeverNamed / Mačka Kojoj Nikad Nisam Dala Ime, koja se sada nalazi i u Bijeloj kući kao i za moj dobrovoljan rad vezan za Bosnu i Hercegovinu i edukaciju narednih generacija o mržnji zbog koje može da potone svako društvo, kako u BiH tako i u SAD-u, navela je Šabić El-Rayess.

U pismu Joe Bidena, između ostalog, je navedeno:

– Hvala ti na tome što si podijelila svoju priču sa mnom i na tvojoj knjizi Mačka kojoj nikad nisam dala ime”. Ja sam inspirisan tvojom hrabrošću i snagom koju si pokazala uprkos srceparajućoj tragediji i prognanstvu.

Tvoja hrabrost i odlučnost su primjeri za tvoje kćerke, Dinah-u i Jannah-u. Ti si postala upravo dio ideje koja čini Ameriku, ističe se u Bidenovom pismu, prenosi Oslobođenje.

(TIP)