U Tuzli otvoren edukativni razvojni centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka

Tuzla je dobila edukativni razvojni centar za djecu oboljelu i izliječenu od raka. Koristit će ga djeca s područja TK, Brčko Distrikta i dijela RS-a, koja ostvaruju pravo na liječenje u UKC-u Tuzla.

Centar će biti mjesto za pružanje savjetodavne i psihosocijalne podrške koja će ovim porodicama mnogo značiti.

“Lično iz iskustva moje kćerke koja je do 12. godine bila zdravo dijete i odjednom je završila u kolicima, puno joj znači podrška”, kaže Alma Puzić, majka oboljelog djeteta.

Centar je zamišljen kao kancer free zona.

“Zona koja će pomoći našoj djeci da se integrišu u društvo, da ostvare tu socijalnu inkluziju, iz koje su jako dugo bili isključeni”, rekla je Amra Saračević, predsjednica Udruženja Pipol.

“U sklopu Centra nalazi se senzorna soba, kutak za tinejdžersku dob, kutak za vrtićku dob i kutak za neformalna druženja naših članova”, pojašnjava Amra Mujkanović, socijalna radnica.

Centar bi trebao imati oko 120 korisnika, a finansiranje je osigurano za narednih 12 mjeseci.

“On je najvažniji u ovim momentima za djecu koja jako često idu na kontrole na UKC jer gore djeca još uvijek nažalost nemaju gdje da borave”, smatra Amra Saračević, predsjednica Udruženja Pipol.

Na području TK godišnje bude registrirano oko dvadesetoro novooboljele djece od nekog oblika karcinoma, po čemu je ovaj kanton vodeći u Federaciji BiH.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Mirela Čanović)