Šta stisak ruke otkriva o vama?

Čvrsto rukovanje može ostaviti izrazit dojam pri prvom susretu i često je sastavni dio razvoja karijere i procesa razgovora za posao. Također, čvrst stisak je povezan i s boljim ukupnim zdravljem…

U bilo kojoj situaciji, čvrst, ali kratak stisak ruke i kontakt očima mogu puno toga napraviti. Dugi stisak, posebno pri prvom susretu, može stvoriti neugodnu situaciju. Predugo održavanje kontakta očima često pokazuje isti rezultat.

– Ako sjedite, ustanite. Uspostavite kontakt očima dok hodate prema voditelju. Kad ste udaljeni oko 60 centimetara, nakratko zatvorite oči i ispružite desnu ruku. Stisnite ruku na dvije sekunde. Pokažite osmijeh – objasnila je stručnjakinja za razvoj karijere Vicky Oliver.

Zašto se čvrsto rukovanje smatra dobrim znakom poslovne suradnje?

Čvrst stisak u povijesti se koristio za afirmaciju samopouzdanja. To je prvi pokazatelj raspoloženja, snage i samopouzdanja. Način na koji održavate kontakt očima tijekom rukovanja također može drastično utjecati na rezultat sastanka, razgovora ili drugog ključnog događaja.

Na sve konkurentnijem tržištu rada, dobro rukovanje moglo bi biti razlika između dobivanja posla i prelaska na neki drugi, prenosi 24sata.hr.

– Rukovanje je ogroman neverbalni znak. Ne moram ni riječi reći, odmah vam dajem do znanja da želim uspostaviti odnos s vama. Čak i da ne kažete ništa, vrlo brzo primatelju dajete do znanja toliko pozitivnih ili negativnih poruka koje daju ton ostatku sastanka ili interakcije. Neverbalni znakovi često služe za potvrđivanje ili suprotstavljanje postojećim uvjerenjima o nekoj osobi – kaže Laura Katen, predsjednica tvrtke Katen Consulting.

Kako je rukovanje povezano sa zdravljem?

Pregled istraživanja u kojima su sudjelovali ispitanici stariji od 60 godina otkrio je da snaga stiska može predvidjeti pad kognitivnih sposobnosti, funkcionalnosti, pokretljivosti, pa čak i biti pokazatelj prerane smrti u nekim slučajevima. Istraživači su otkrili da je stisak jednostavan pokazatelj mišićne mase i tjelesne snage.

Studija iz 2015. povezala je slabo rukovanje s porastom kardiovaskularnih problema, dok je studija iz 2018. ispitivala snagu stiska i zaključila da je slabija snaga stiska izravno povezana s problemima dišnog i kardiovaskularnog sustava, piše Ladders.

(TIP/Foto: Ilustracija)