GV Tuzla: Zatvoren kolektivni centar u Mihatovićima

Gradsko vijeće Tuzla na sjednici u četvrtak razmatralo je i usvojilo odluku o zatvaranju kolektivog centra u naselju Mihatovići. Vijećnici su uputili pohvalu Gradskoj upravi Tuzla, posebno Službi za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica za uspješnu implementaciju državnog projekta ‘Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja’.

˝Bilo je oko 160 porodica iz kategorije raseljenih lica i izbjeglica i određen broj porodica domicilnog stanovništva. Jedni smo od pionira koji smo započeli i realizovali ovaj izuzetno vrijedan projekat vrijednosti oko 11 miliona KM. Osam miliona su kreditna sredstva države Bosne i Hercegovine, dok su 3 miliona KM sredstva Grada Tuzla.  U februaru 2021. godine  preselili smo zadnje stanare u naselja Miladije i Solina. Porodice su zbrinute u stanovima i kvalitetno se integrišu u naš grad. Nakon preseljenja korisnika Grad Tuzla ima obavezu prema zaključenom sporazumu iz 2016. godine da formalno-pravno zatvori ovaj kolektivni centar˝, kazala je pomoćnica gradonačelnika za Službu za boračko – invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica, Admira Atić Tupković.

Gradsko vijeće Tuzla podržalo je napore Gradske uprave Tuzla da se, sukcesivno i u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima, preostali stanari u kolektivnom centru Mihatovići, ukoliko žele napustiti sadašnji smještaj, pokušaju stambeno zbrinuti izmještanjem u uslovnije objekte.

Zatraženo je od JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ Tuzla da poduzmu aktivnosti kako bi preostali stanari u naselju Mihatovići imali vodu, odnosno da se  ukoliko ne postoje tehničke mogućnosti priključenja na vodovodnu mrežu obezbjedi kontinuirano dovoženje cisterni sa pitkom vodom do njihovog stambenog rješavanja.

˝Ostao je određen broj građana uglavnom domicilnog stanovništva koji još uvijek žive tu. Za njih se trudimo da sukcesivno u skladu sa našim mogućnostima iznađemo neko trajnije stambeno rješenje. Određenim porodicama je čak i nuđen drugi smještaj, radi se o starijim osobama, ali su oni odbili da se presele. Nadam se da će se i oni prodomisliti kada vide da im su nudi bolje stambeno rješenje˝, zaključila je Atić Tupković.

(TIP)