Šta je toksična pozitivnost i kako ćete je prepoznati

Nema ništa loše u tome da na život gledamo s vedrije strane i pokušavamo ostati pozitivni kad vremena postanu teška, ali ponekad to može dovesti do točke kada takvo razmišljanje zapravo može postati toksično. Bez obzira na to pokazujete li toksičnu pozitivnost prema sebi ili prema drugima, evo zašto je to problem i kako ga možete izbjeći.

Što je toksična pozitivnost?

Ona znači držati se vječno pozitivnih pogleda do te mjere da negiramo realne vlastite osjećaje ili osjećaje drugih.

“Bez obzira na to koliko bolna situacija bila ili koliko je teška, pojedinac bi trebao zadržati pozitivnost i promijeniti svoje izglede kako bi bio sretan ili zahvalan”, kaže za Mind Body Green psihoterapeutkinja Babita Spinelli.

U posljednjih godinu dana fenomenu toksične pozitivnosti pridaje se sve veća pažnja. Neki su se s pandemijom suočili prisiljavajući se na pozitivno razmišljanje, dok su drugi brzo prozvali nezdravu i lošu prirodu toksične pozitivnosti.

Prema terapeutkinji Jody Kemmerer, toksična pozitivnost proizlazi iz želje da osjećamo nešto što zapravo ne osjećamo. Nisu nam ugodni teški osjećaji, pa se tjeramo osjećati drugačije, ali ako to radimo cijelo vrijeme kako bismo izbjegli ili porekli svoje istinske emocije, kaže ona, riskiramo neprihvaćanje samog sebe i situacije onakvom kakva ona doista je.

Ovo su osjećaji s kojima se susreću toksično pozitivne osobe.

1. Osjećaj krivnje zbog vlastitih emocija

Ako imate posla s toksičnom pozitivnošću, možete primijetiti osjećaj krivnje kad god se pojave negativne emocije, ili, kako to Kemmerer opisuje, osuđujete sebe zbog onoga što proživljavate.

2. Glumljenje zahvalnosti

Jedan od vidljivih znakova toksične pozitivnosti je usredotočenost na zahvalnost kao način zaobilaženja svojih osjećaja. To ne znači da je zahvalnost loša stvar, ali to može biti kad se koristi za potiskivanje vlastitih emocije.

3. Uspoređivanje

Samo zato što se netko drugi naizgled nosi s teškim vremenima bolje od vas, to nije razlog da se počnete s njim/njom uspoređivati. Spinelli objašnjava da je u svijetu društvenih mreža lako osjećati da su svi drugi pozitivniji od vas i da biste i vi trebali biti pozitivniji. Ali izgled vara, i svatko se nosi s problemima na svoj način. Izbjegavajte se uspoređivati s drugima.

4. Odbacivanje bolnih emocija

Kad se pojave bolne emocije, mogli biste ih potpuno izgurati, inzistirajući da ostanete pozitivni. Ljudi vas na to mogu poticati i kada kažu stvari poput: “Gledaj na to s vedrije strane.”

5. Sve se događa s razlogom

Čak i ako istinski vjerujete da se sve događa s razlogom, i dalje je važno osjećati i prihvaćati svoje emocije u trenutku, umjesto da ih racionalizirate ili pretjerano produhovljujete.

Spinelli naglašava da je prihvaćanje vlastitih osjećaja, ali i osjećaja drugih bez prosuđivanja ono što nadjačava toksičnu pozitivnost. I premda u početku možda neće biti lako, s vremenom će te teške i bolne emocije biti sve manje teške i bolne, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Pexels)