Službeno otvoreno Olimpijsko selo u Tokiju

Deset dana prije početka Olimpijskih igara u Tokiju je službeno otvoreno Olimpijsko i Paraolimpijsko selo u kojem će biti smješteno oko 18.000 sportaša i službenih osoba.

Uobičajeno vesele svečanosti popraćene odbrojavanjem dana i sati do početka Olimpijskih igara, u ovom su slučaju bile zasjenjene sve većom zabrinutošću lokalnog stanovništva zbog održavanja Igara u doba borbe protiv širenja koronavirusa.

Tokio je od ponedjeljka ušao u četvrto razdoblje stanja opće opasnosti zbog pandemije Covida-19, a ove će mjere ostati na snazi do 22. kolovoza, daleko iza datuma završetka Igara koje će se u Japanu održati od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Olimpijsko selo smješteno u Tokijskom zaljevu

Olimpijsko i Paraolimpijsko selo smješteno je u Tokijskom zaljevu, prostire se na 44 hektara na kojima je izgrađena 21 zgrada za stanovanje sportaša i službenih osoba.

Olimpijske delegacije su već počele pristizati u Tokio, a do kraja tjedna bi se u Olimpijskom selu trebalo smjestiti već više od 2200 natjecatelja.

Prvi slučajevi koronavirusa

Nažalost, među onima koji su već stigli u Tokio pojavili su se prvi slučajevi zaraze koronavirusom, što je povećalo zabrinutost među ionako skeptičnim građanima Japana, da će održavanje Igara pridonijeti širenju zaraze u njihovoj zemlji.

Dva člana olimpijskog izaslanstva Ugande, jedan srpski sportaš i član izraelske reprezentacije imali su pozitivne rezultate na testiranju na koronavirus.

Olimpijsko selo je u uobičajenim okolnostima mjesto druženja sportaša koji dolaze iz svih kutaka svijeta, mjesto za za zabavu i opuštanje. No, u Tokiju toga neće biti.

Na snazi su oštre protuepidemijske mjere, prema kojima svi stanovnici sela uvijek moraju držati najmanje dva metra razmaka jedni od drugih. Njihovi susreti moraju biti što kraći, bez ikakvog kontakta, a dulje zadržavanje nije dopušteno ni u kantini. Nošenje maski je obvezno pri svakom izlasku iz soba. Sportašima je zabranjen bilo kakav kontakt s domaćim stanovništvom, a uskraćeni su im i turistički obilasci lokalnih znamenitosti.

Svaki će sportaš morati napustiti Olimpijsko selo najkasnije dva dana po završetku svog posljednjeg nastupa na Igrama.

(TIP/Hina/Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP)