Video: Klanjana dženaza i obavljen ukop 19 žrtava srebreničkog genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u dolini šehida, završen je ukop još 19 žrtava genocida. Tabuti prekriveni zelenim pokrovom, ukopani su u svom kaburu.

Nošeni na rukama svojih najmilijih, vječni smiraj našli su: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.).

Ispred duše šehida proučena je hatma i Jasin-i-šerif, kelime-i tevhid, zikr i dove, prigodni ajeti iz Kur’ana, ilahija ‘Šehidi’, Srebrenički inferno. Nakon toga se oglasio i ezan za spajanje podne i ikindije namaza.

Učena je i Salla kojom se oglašava nečija smrt i odaje počast svim nevinim žrtvama genocida. Potom je klanjana i dženaza-namaz koju je predvodio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Kavazović je naglasio da je Srebrenica mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u BiH, pred očima čitave Evrope koja ih nije željela vidjeti, a koja ne želi vidjeli jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida i veličanje i odlikovanje ratnih zločinaca.

– I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih – kazao je.

Vjeruje da su šehidi živi i da se raduju dolasku i svakoj fatihi koja se prouči.

– Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima, da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima i da ćemo voljeti ljude kao našu braću i sestre. Budimo uvijek svjesni Božjeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – zaključio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Porodice preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i prijatelji, posljednji put su se oprostili od svojih najmilijih za kojima su dugo tragali, za njihovim rasutim kostima.

Posljednji dodir zelenog pokrova na tabutu, posljednji pogled, posljednji komad zemlje, možda je sve danas posljednje za preživjele žrtve genocida, ali molitva i nada nije posljednja – smrt ne postoji, mrtvi umiru samo kada ih zaboravimo.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Porodice dvije žrtve, koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.

(TIP/Fena/Foto: Hazim Aljović)