U Bocvani ponovo otkriven jedan od najvećih dijamanata na svijetu

U Bocvani je otkriven jedan od najvećih dijamanata na svijetu, od 1.174 karata, saopštila je kanadska rudarska kompanija “Lucara Diamond”. To je drugi masivni dijamant koji je u ovoj državi otkriven u periodu od dvije sedmice.

Rijetka stijena pronađena je prošlog mjeseca u rudniku dijamanata Karove i predstavljena vladi na ceremoniji, kojoj je prisustvovao predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi.

To je treći dijamant koji ima više od 1.000 karata, pronađen na istom lokalitetu. U planu je da se od njega naprave „vrijedne kolekcije sjajnih dijamanta vrhunskih boja”, navode iz kanadske rudarske kompanije.

Pronađeni dijamant je veći od rijetke stijene od 1.098 karata koji je također pronađen u Bocvani u junu, za koji se vjerovalo da je treći po veličini dijamant na svijetu.

Naseem Lahri, generalni direktor kanadske rudarske kompanije “Lucara Diamond”, istakao je da je otkrivanje ovog dijamanta „istorija u nastajanju, kako za nas, tako i za Bocvanu”.

Kamen je “dragulj različitog kvaliteta sa značajnim domenima visokokvalitetnog bijelog dragulja”, rekao je Naseem Lahri u saopštenju za štampu.

Najveći dijamant koji je ikada pronađen je 3.106-karatni dijamant Kulinan pronađen u Južnoj Africi 1905. godine. Kulinan je naknadno isječen na manje kamenje, od kojih su neki dio krunskih dragulja britanske kraljevske porodice.

(TIP/Izvor: federalna.ba/CNN/Foto: Monirul Bhuiyan/AFP/Getty Images)