Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Poslanici Skupštine Kosova danas su usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, poslanici Skupštine Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. U ime predlagača „Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina“ poslanicima se obratio Bahrim Šabani, poslanik bošnjačke koalicije “Vakat”.

Rekao je da se predložena Rezolucija bazira na odluci Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, s ciljem da se genocid u Srebrenici nad Bošnjacima ne negira i ne zaboravi i da žrtve genocida dobiju zasluženu pravdu, kako bi se region okrenuo svjetlijoj budućnosti uz podsticanje pomirenje naroda na prostorima Zapadnog Balkana.

“Usvajanje ove Rezolucije imaće višestruki značaj i za nas ovdje i za narode u regionu. Pomoći će da se smire strasti i, nadamo se, osvijeste oni koji negiraju genocid. I da se izvršioci ovog stravičnog zločina u srcu Evrope i oni koji u međuvremenu negiraju genocid, ne kriju iza naroda i ne poistovjećuju se sa narodom. Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, budu nauk za buduće generacije, da ona bude sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, kazao je Šabani.

Izrazio je i razočarenje zbog daljnjeg odlaganja uspostavljanja normalnih odnosa između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, sve zbog protivljenja i postavljanja veta od predstavnika srpskog naroda u državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica Skupštine Saranda Bogujevci, koja je i sama preživela masakr nad njenom porodicom tokom rata na Kosovu, istakla je da albanski narod najbolje razumije patnje Bošnjaka.

Naglasila je da partija iz koje dolazi Pokret “Samoopredeljenje” snažno podržava ovu Rezolucija, koja je trebala biti usvojena mnogo ranije.

I ostale poslaničke grupe su podržale Rezoluciju uz potenciranje da se u Srbiji još uvijek negira srebrenički genocide, kao i zločini počinjeni na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da Kosovo danas podržava Rezoluciju, koja je plemenito i ispravno djelo, ne samo u ime Albanaca sa Kosova i drugih zajednica, nego u ime univerzalnog čovječansta i želje za mirom i pravdom.

“Srebrenica je najveći masakr u Evropi nakon Drugog Svjetskog rata. Kažnjavanje zločina genocida koji činimo i današnjim usvanjem Rezolucije treba da bude stalna, nesporna i svugdje kakao se nikada u budućnosti ne bi ponovilo”, kazao je Kurti.

Podsjetivši da je prije pet godina 11. jula bio u Srebrenici, Kurti je kazao da je balkanski kasapin Slobodan Milošević ostao nekažnjen, a da su njegovi saradnici preko 4.000 vojnika većina slobodni, a neki na odlučujućim pozicijama, koji prikrivaju tijela žrtava, prikrivaju zločince ili hvaleći ih.

Kurti je upitao ko je krio ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića i ko je njihovim imenima htio da imenuje trgove.

Kosovski premijer je poručio da se ne smije dozvoliti da se genocid ponovi. Kazao je “ne želimo da se cijeli srpski narod osudi, niti osvetu, ali treba vršiti stalni pritisak od svih na političko rukovodstvo Srbije dok ne prihvate zločine koje su počinili u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, tražimo izvinjenje i da započnu kažnjavanje zločinaca”.

Podsjetio je da je Vlada Kosova započela pripremu tužbe protiv Srbije za genocide počinjen na Kosovu.

Zamjenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi je kazala da niko, bez obzira iz koje političke partije dolazi ili iz koje je nacionalne zajednice, a posebno kolege Srbi, ne treba da snosi veliko breme odgovornosti za genocide koji su se dogodili u nekoj drugoj državi i u nekom drugom vremenu i pod nekim teškim režimom. Ona je pozvala na pružanje ruke pomirenja i solidarnosti sa svima u kosovskoj Skupštini.

Poslanici Srpske liste su napustili skupštinsku salu kada je na dnevnom redu bio prijedlog usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

U tekstu Rezolucije se oštro osuđuje genocid u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava, konstatuje se i prihvata da su nakon okupacije Srebrenice snage VRS-a nekoliko dana vršile masakre u Srebrenici i okolini, ubijajući i masakrirajući preko 8.000 bošnjačke djece, maloljetnika i odraslih muškaraca. Izražava se saosjećanje i iskazuje duboka tuga zbog nevinih žrtava koje su stradale u genocidu u Srebrenici, oštro se osuđuje svaka tendencija namjernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem prikrivanja motiva počinjenih zločina. Pozivaju se državne institucije da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici tako što će kao Evropski parlament proglasiti 11. jul Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pozivaju se sve zemlje u regionu da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde bili privedeni svi oni koji su odgovorni za planiranje i izvršenje genocida u Srebrenici.

(TIP/Izvor: Anadolija)