Novi udarac Hrvatske na proizvode iz BiH

U jeku poljoprivredne ljetne sezone poljoprivrednici iz BiH koji su izvozno orijentisani suočeni su sa problemom plasmana svježeg voća i povrća u Evropsku uniju zbog, kako tvrde, sporih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom, zbog kojih su reagovali i nadležni iz BiH tražeći da se taj problem riješi.

Poljoprivrednici kažu da su njihovi zahtjevi da se ubrza kontrola i produži radno vrijeme fitosanitarnih inspektora, te smatraju da je u pitanju novi udarac iz Hrvatske na proizvode iz BiH.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istakao je juče da je potrebno uvažiti zahtjeve domaćih poljoprivrednika i omogućiti nesmetan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

“Tražio sam od Mješovite komisije za praćenje ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske da uvaži stavove poljoprivrednika iz BiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz”, naveo je Košarac.

Podsjetio je da je Hrvatska uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od sedam do 15 časova radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH.

“Usljed ograničavanja brzine prolaska robe iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem sa poštovanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale”, upozorio je Košarac.

Istakao je da su isti problem sa Hrvatskom imali i prošle godine u periodu kada je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH.

“I tada sam insistirao na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora radnim danima od sedam do 19 časova, te rada subotom od sedam do 15 časova, što je u konačnici hrvatska strana uvažila”, naglasio je Košarac.

Odlukom hrvatske strane, za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena su samo dva granična prelaza, Gradiška – Stara Gradiška i Bijača – Nova Sela, što dodatno otežava plasman proizvoda iz BiH u Evropsku uniju.

“Neophodno je obezbijediti primjenu ugovora između BiH i Hrvatske, kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i robe, te za promet voća i povrća koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prelazi Orašje – Županja, Izačić – Ličko Petrovo Selo, Gorica – Vinjani Donji, te Ivanica – Gornji Brgat. Ukoliko zahtjevi poljoprivrednika iz BiH ne budu uvaženi, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske razgovarati o problemu”, naglasio je Košarac.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da se ovaj problem sa čekanjem na graničnim prelazima u Hrvatskoj dešava svake godine.

“Mi svake godine moramo intervenisati i tražiti od institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da nas zaštite samo zato što na graničnim prelazima u Hrvatskoj neće da produže radno vrijeme fitosanitarnih inspektora. Voće i povrće su lako kvarljiva roba i potrebno je da se ovo što prije riješi”, naglasio je Dojčinović.

On kaže da je trenutno aktuelan izvoz svježih malina i šljive.

Otkupljivači i izvoznici svježeg voća i šumskih plodova s područja Unsko-sanskog kantona našli su se, ističu, u velikim problemima zbog rada graničnih prelaza i inspekcija, usljed čega dolazi do propadanja i kvarenja robe.

Prema riječima Amira Makića, vlasnika preduzeća “Vrganj promet” iz Bužima, koje je najveći izvoznik s područja USK, zbog pomenutih problema odlučili su se da ove godine u potpunosti odustanu o izvoza svježeg programa.

“Na području našeg kantona postoje dva granična prelaza, a to su Izačić i Maljevac, međutim niti jedan od njih ne ispunjava kriterijume o izvozu Evropske unije. Zbog toga smo prinuđeni da koristimo prelaz Gradiška, ali to nam zbog udaljenosti stvara velike probleme i troškove”, kaže Makić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, to se prije svega odnosi na dugotrajno čekanje na ovom graničnom prelazu, a potom i na ograničen rad inspekcije koja pregleda robu. Rezultat svega je, kako kaže, da roba, poput malina ili gljiva, koja ne može dugo stajati, propada ili kvari u kamionima, a potom, kada stigne na odredište, kvalitetom ne može zadovoljiti krajnje kupce.

“Ne znam šta je rješenje u ovome trenutku, možda da se osposobe granični prelazi u Unsko-sanksom kantonu za ovu vrstu izvoza ili da se produži rad inspektora na prelazu Gradiška. U ranijim godinama mi smo izvozili 30 do 40 tona svježih proizvoda, a zbog pomenutih problema potpuno smo se preorijentisali na zamrznuti program”, kazao je Makić.

A za vikend je Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambrenu industriju Privredne komore TK, izjavio za medije da su imali slučaj da je jedan kamion sa jagodama koji je bio namijenjen za izvoz u Austriju na granici proveo dva i po dana, pa je izvoz na kraju propao.

Do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” na naša pitanja i pozive nismo dobili odgovor iz Državnog inspektorata Hrvatske, te nismo saznali da li će biti produženo radno vrijeme fitosanitarnih inspektora.

(TIP/Izvor: Nezavisne novine/Autori: Nemanja Vukojević, Zlatan Čekić/Foto: Ilustracija)